Veće

„Sveti Sava” u Subotincu gubi status matične škole

Na sednici Opštinskog veća opštine Aleksinac, održanoj jutros, na dnevnom redu su se našla pitanja u vezi sa mrežom osnovnih škola i predškolske ustanove, rad javnih preduzeća u prva tri meseca ove godine, kao i program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju u našoj opštini. Pred većnicima je bila i odluka o stipendiranju učenika i studenata i naravno vansudska poravnanja sa građanima koji su doživeli ujede pasa lutalica.

Sela ostaju bez škola 

Prema novoj odluci o mreži javnih osnovnih škola na području opštine Aleksinac biće sedam osnovnih matičnih škola sa deset isturenih odeljenja za obrazovanje učenika do osmog razreda i 39 izdvojenih odeljenja koja će pohađati đaci do četvrtog razreda. Takođe, biće i jedna osnovna muzička škola do šestog razreda i osnovna škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom do osmog razreda.

Novom reorganizacijom Osnovna škola „Sveti Sava” u Subotincu više neće biti matična, pošto nije ispunila nijedan od dva kriterijuma koji podrazumevaju 480 učenika i 16 odeljenja. I u narednom periodu u Subotincu i Mozgovu učenici će moći da pohađaju školu do osmog razreda, a u Bovnu do četvrtog, ali kao đaci matične gradske škole „Vožd Karađorđe”. Ovim predlogom ukinulo bi se izdvojeno odeljenje u Crnoj Bari odakle bi učenici pohađali nastavu u četvorogodišnjem izdvojenom odeljenju u Prugovcu. Istu sudbinu čeka i odeljenje u Prekonozima, a mališani iz ovog sela prve školske dane bi proveli u školi u Rsovcu. Promena će biti i u Osnovnoj školi „Aca Sinadinović” u Loćiki, pošto se ukidaju odeljenja u Dašnici, Česti, Čukurovcu, Koprivnici i Malom Drenovcu. Đaci iz Dašnice putovaće u Grejač, a iz ostalih škola u Loćiku. Svoju osnovnu školu gubi i Gornji Adrovac, pa školarci iz ovog sela sedeće u klupama prćilovačkog odeljenja.

skola

Opštinska vlada dala je saglasnost na predloženu mrežu predškolske ustanove „Lane” za sledeću školsku godinu po kojoj bi ova ustanova obavljala delatnost u ukupno 50 grupa. Na osnovu ove odluke jedini predškolaca u Jakovlju program bi pohađalo u Gredetinu, pa bi ovo selo posle dugog niza godina ostalo bez zabavišta. U Draževcu bi se ponovo otvorila predškolska grupa, a ovde u gradu bi se formiralo još jedno celodnevno odeljenje i jedna nova grupa jaslica.

Veće stipendije 

Veće je podržalo i predlog da visina mesečne učeničke stipendije koju daje lokalna samouprava umesto četiri iznosi četiri i po hiljade dinara, dok se studentske stipendije od dosadašnjih šest povećavaju na sedam hiljada dinara.

Novim predlogom jednokratnu finansijsku podršku od 20 do 50 hiljada dinara mogli bi da dobiju i mladi talenti, u zavisnosti od stepena studija.

O ovom pitanju, kao i o mreži škola i predškolske ustanove, konačnu reč daće aleksinački odbornici.

Opštinska preduzeća uradila manje od planiranog 

Tromesečni izveštaji tri ovdašnja javna preduzeća pokazuju da planirane aktivnosti nisu u potpunosti realizovane, ali da je njihovo poslovanje zadovoljavajuće. „Komunalne usluge” ostvarile su dobit nešto više od pet miliona dinara” koji je uložen u nabavku samohodne auto-čistilice vredne skoro 8.400.000 dinara. Razliku u ceni pokriće dobit u sledećim kvartalima. U istom periodu ostvareni prihodi su oko 70% od planiranih, a potrošeno je negde oko 67% od plana. Razlozi neispunjavanja plana su, kako navode u ovom preduzeću, tehničke prirode, odnosno nije došlo do proširenja teritorije na kojoj bi oni obavljali delatnost. Jednostavno rečeno nema novih sela u kojima bi se organizovano prikupljao otpad.

I Javno preduzeće „Vodovod i kanalizacija” je zabeležilo dobit od 1.740.000 dinara, ali realizacija prihoda i potrošnje je oko 73% planiranog. Ovde su kao razlozi navedeni period sa velikim brojem prazničnih dana, odnosno manji broj radnih dana.

Klimatske promene za sada najviše je osetilo Javno preduzeće za puteve i sambeno-komunalnu delatnost Aleksinac, pošto je zbog slabijih zimskih padavina izostalo čišćenje snega, a samim tim i zarada. Tako da su aleksinački putari zabeležili gubitak, što i nije prvi put na početku godine, kako je objašnjeno od nadležnih. U prva tri meseca ove godine ostvareno je 68% planiranog prihoda, a realizovano 75% rashoda. I kišno proleće nije išlo na ruku radnicima ovog preduzeća, pa ostaje nada da u nastavku godine bude više posla za opštinske putare.

Uskoro konkursi za poljoprivrednike 

Opštinsko veće dalo je i saglasnost na program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Aleksinac za ovu godinu, pošto je isti dokument dobio pozitivno mišljenje i od resornog ministarstva.

Tako da se uskoro mogu očekivati i prvi konkursi za sufinansiranje poljoprivrede.
Odluke koje se tiču opštinskih preduzeća i programa za poljoprivrednike su konačne, pošto su u delokrugu Opštinskog veća.

Lutalice i dalje ujedaju 

Vansudska poravnanja sa građanima koje su ujeli psi lutalice nisu izostali ni na ovoj sednici Veća. Deset građana sa teritorije cele opštine obratilo se da spor zbog pretrpljene štete reše van suda.

Na ime tog poravnanja pojedinačno su dobili naknadu od 23 do 33 hiljade dinara.

Većnici su razmatrali i dva dokumenta koja će biti i pred odbornicima lokalnog parlamenta. Podržali su odluku o raspuštanju Saveta Mesne zajednice Crna Bara, kao i izmenu odluke o utvrđivanju minimalne naknade za tekuće i investiciono održavanje zgrada i naknade za rad prinudnog upravnika. Izmene se odnose na prinudne profesionalne upravnike koji nisu sa teritorije opštine Aleksinac. Po ovoj odredbi oni će imati pravo na mesečnu naknadu za putne troškove u visini od 200 dinara za svaki poseban deo zgrade.

Pomoć porodici Petrović 

Opštinska vlada je dala saglasnost i na zahtev Centra za socijalni rad da iz redovnih sredstava oko 220 hiljada dinara preusmeri za pomoć porodici Petrović iz Žitkovca. Ta sredstva bi se upotrebila za pripremanje tehničke dokumentacije i ostalih uslova za izgradnju donatorske kuće od strane Blic fondacije.

 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − one =