Veće

„Свети Сава” у Суботинцу губи статус матичне школе

На седници Општинског већа општине Алексинац, одржаној јутрос, на дневном реду су се нашла питања у вези са мрежом основних школа и предшколске установе, рад јавних предузећа у прва три месеца ове године, као и програм подршке пољопривреди и руралном развоју у нашој општини. Пред већницима је била и одлука о стипендирању ученика и студената и наравно вансудска поравнања са грађанима који су доживели уједе паса луталица.

Села остају без школа 

Према новој одлуци о мрежи јавних основних школа на подручју општине Алексинац биће седам основних матичних школа са десет истурених одељења за образовање ученика до осмог разреда и 39 издвојених одељења која ће похађати ђаци до четвртог разреда. Такође, биће и једна основна музичка школа до шестог разреда и основна школа за образовање ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом до осмог разреда.

Новом реорганизацијом Основна школа „Свети Сава” у Суботинцу више неће бити матична, пошто није испунила ниједан од два критеријума који подразумевају 480 ученика и 16 одељења. И у наредном периоду у Суботинцу и Мозгову ученици ће моћи да похађају школу до осмог разреда, а у Бовну до четвртог, али као ђаци матичне градске школе „Вожд Карађорђе”. Овим предлогом укинуло би се издвојено одељење у Црној Бари одакле би ученици похађали наставу у четворогодишњем издвојеном одељењу у Пруговцу. Исту судбину чека и одељење у Преконозима, а малишани из овог села прве школске дане би провели у школи у Рсовцу. Промена ће бити и у Основној школи „Аца Синадиновић” у Лоћики, пошто се укидају одељења у Дашници, Чести, Чукуровцу, Копривници и Малом Дреновцу. Ђаци из Дашнице путоваће у Грејач, а из осталих школа у Лоћику. Своју основну школу губи и Горњи Адровац, па школарци из овог села седеће у клупама прћиловачког одељења.

skola

Општинска влада дала је сагласност на предложену мрежу предшколске установе „Лане” за следећу школску годину по којој би ова установа обављала делатност у укупно 50 група. На основу ове одлуке једини предшколацa у Јаковљу програм би похађало у Гредетину, па би ово село после дугог низа година остало без забавишта. У Дражевцу би се поново отворила предшколска група, а овде у граду би се формирало још једно целодневно одељење и једна нова група јаслица.

Веће стипендије 

Веће је подржало и предлог да висина месечне ученичке стипендије коју даје локална самоуправа уместо четири износи четири и по хиљаде динара, док се студентске стипендије од досадашњих шест повећавају на седам хиљада динара.

Новим предлогом једнократну финансијску подршку од 20 до 50 хиљада динара могли би да добију и млади таленти, у зависности од степена студија.

О овом питању, као и о мрежи школа и предшколске установе, коначну реч даће алексиначки одборници.

Општинска предузећа урадила мање од планираног 

Тромесечни извештаји три овдашња јавна предузећа показују да планиране активности нису у потпуности реализоване, али да је њихово пословање задовољавајуће. „Комуналне услуге” оствариле су добит нешто више од пет милиона динара” који је уложен у набавку самоходне ауто-чистилице вредне скоро 8.400.000 динара. Разлику у цени покриће добит у следећим кварталима. У истом периоду остварени приходи су око 70% од планираних, а потрошено је негде око 67% од плана. Разлози неиспуњавања плана су, како наводе у овом предузећу, техничке природе, односно није дошло до проширења територије на којој би они обављали делатност. Једноставно речено нема нових села у којима би се организовано прикупљао отпад.

И Јавно предузеће „Водовод и канализација” је забележило добит од 1.740.000 динара, али реализација прихода и потрошње је око 73% планираног. Овде су као разлози наведени период са великим бројем празничних дана, односно мањи број радних дана.

Климатске промене за сада највише је осетило Јавно предузеће за путеве и самбено-комуналну делатност Алексинац, пошто је због слабијих зимских падавина изостало чишћење снега, а самим тим и зарада. Тако да су алексиначки путари забележили губитак, што и није први пут на почетку године, како је објашњено од надлежних. У прва три месеца ове године остварено је 68% планираног прихода, а реализовано 75% расхода. И кишно пролеће није ишло на руку радницима овог предузећа, па остаје нада да у наставку године буде више посла за општинске путаре.

Ускоро конкурси за пољопривреднике 

Општинско веће дало је и сагласност на програм подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Алексинац за ову годину, пошто је исти документ добио позитивно мишљење и од ресорног министарства.

Тако да се ускоро могу очекивати и први конкурси за суфинансирање пољопривреде.
Одлуке које се тичу општинских предузећа и програма за пољопривреднике су коначне, пошто су у делокругу Општинског већа.

Луталице и даље уједају 

Вансудска поравнања са грађанима које су ујели пси луталице нису изостали ни на овој седници Већа. Десет грађана са територије целе општине обратило се да спор због претрпљене штете реше ван суда.

На име тог поравнања појединачно су добили накнаду од 23 до 33 хиљаде динара.

Већници су разматрали и два документа која ће бити и пред одборницима локалног парламента. Подржали су одлуку о распуштању Савета Месне заједнице Црна Бара, као и измену одлуке о утврђивању минималне накнаде за текуће и инвестиционо одржавање зграда и накнаде за рад принудног управника. Измене се односе на принудне професионалне управнике који нису са територије општине Алексинац. По овој одредби они ће имати право на месечну накнаду за путне трошкове у висини од 200 динара за сваки посебан део зграде.

Помоћ породици Петровић 

Општинска влада је дала сагласност и на захтев Центра за социјални рад да из редовних средстава око 220 хиљада динара преусмери за помоћ породици Петровић из Житковца. Та средства би се употребила за припремање техничке документације и осталих услова за изградњу донаторске куће од стране Блиц фондације.

 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + two =