Susret pobratima: NATO bombe iznedrile prijateljstvo

Preko pedeset Grka, predstavnika opštine Lavrio, danas je doputovalo u Aleksinac gde će boraviti naredna tri dana. Goste iz pobratimske opštine Aleksinčani su dočekali sa velikim zadovoljstvom, a početak susreta, koji je zvanično upriličen u skupštinskoj sali, obeležilo je sećanje na početak prijateljstva koje traje tačno dve decenije.

‒ Naše prijateljstvo je, rekli bismo, ratno prijateljstvo, vezano za ratna dešavanja u Srbiji 1999. godine, kada ste nam kao pravi prijatelji pritekli u pomoć – rekao je predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, nastavljajući u šaljivom tonu.

‒ Vi znate da mi Srbi volimo Grčku i volimo Grke, ali i Grkinje. Ne zaboravite naše prijateljstvo će vrlo brzo biti na oceni na utakmici Olimpijakos – Crvena zvezda – dodao je u šali, što je izazvalo smeh prisutnih. 

Dugogodišnjeg aleksinačko-grčkog prijateljstva prisetio se i Dragoslav Nenadović, koji je u vreme NATO bombardovanja bio lider SPS-a u Aleksincu.

‒ Kao jedan od aktera stvaranja našeg prijateljstva izuzetno sam ponosan. Među vama ima puno ljudi koji su učestvovali u svemu što smo gradili, ali ponosniji sam što danas među nama ima mnogo novih i mladih ljudi, što potvrđuje da je naše prijateljstvo obezbedilo svoju budućnost – rekao je Nenadović.

Početak prijateljstva Aleksinca i Lavrija obeležili su teški dani, ali se ono nastavlja u raznim oblastima, kulture i razvoja, konstatovao je predsednik Skupštine opštine Lavrio Adamis Joanis.

‒ Svih ovih godina Lavrio i Aleksinac ostvarili su jedno veliko i jako prijateljsko druženje. Naravno to smo uspeli jer smo uvek radili na razmeni velikih grupa jednog i drugog grada. Želim da ova poseta otvori puteve za nove saradnje i u drugim oblastima – rekao je Joanis i dodao da obećava da će Grci uskoro uzvratiti gostoprimstvo Aleksinčanima. 

 


Kulturna razmena

U toku posete održaće se zajednički nastup aleksinačkih i grčkih folklornih grupa i horova, koji iza sebe imaju dugu tradiciju.

‒ Ova poseta je za nas posebno iskustvo i naš cilj je da mlađe generacije nastave druženje i da doprinesu razvoju kulture jedne i druge zemlje – rekla je predsednica Organizacije i kulturu opštine Lavrio dodajući da će publika imati prilike da čuje Filharmoniju opštine Lavrio jednu od najstarijih, čiji su nekadašnji članovi nastupali na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. 

Direktorka aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost Maja Radoman Cvetićanin istakla je da se nada da će budućnost doneti bogatu kulturnu saradnju.

‒ Aleksinac je oduvek bio grad koji se nalazi kao stajalište na carigradskom drumu i oduvek su nam dolazili gosti sa istoka i zapada, a sa njima i običaji. Negujemo ih i danas u muzici, plesu, igrama, običajima, koje neguju horovi ‘Šumatovac’ (osnovan 1887) i ‘Pevnica’, omladinski dečiji hor, dečije pozorišne trupe, muzički klub, osnovna muzička škola – rekla je Cvetićanin. 

Prvi dan posete rezervisan je za zajednički nastup Filharmonije opštine Lavrio, Aleksinačkog mešovitog hora „Šumatovac” i orkestra aleksinačke škole „Vladimir Đorđević”. Koncert će početi večeras u 19 sati u velikoj sali Doma kulture.


 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 − eight =