Сусрет побратима: НАТО бомбе изнедриле пријатељство

Преко педесет Грка, представника општине Лаврио, данас је допутовало у Алексинац где ће боравити наредна три дана. Госте из побратимске општине Алексинчани су дочекали са великим задовољством, а почетак сусрета, који је званично уприличен у скупштинској сали, обележило је сећање на почетак пријатељства које траје тачно две деценије.

‒ Наше пријатељство је, рекли бисмо, ратно пријатељство, везано за ратна дешавања у Србији 1999. године, када сте нам као прави пријатељи притекли у помоћ – рекао је председник општине Алексинац Ненад Станковић, настављајући у шаљивом тону.

‒ Ви знате да ми Срби волимо Грчку и волимо Грке, али и Гркиње. Не заборавите наше пријатељство ће врло брзо бити на оцени на утакмици Олимпијакос – Црвена звезда – додао је у шали, што је изазвало смех присутних. 

Дугогодишњег алексиначко-грчког пријатељства присетио се и Драгослав Ненадовић, који је у време НАТО бомбардовања био лидер СПС-а у Алексинцу.

‒ Као један од актера стварања нашег пријатељства изузетно сам поносан. Међу вама има пуно људи који су учествовали у свему што смо градили, али поноснији сам што данас међу нама има много нових и младих људи, што потврђује да је наше пријатељство обезбедило своју будућност – рекао је Ненадовић.

Почетак пријатељства Алексинца и Лаврија обележили су тешки дани, али се оно наставља у разним областима, културе и развоја, констатовао је председник Скупштине општине Лаврио Адамис Јоанис.

‒ Свих ових година Лаврио и Алексинац остварили су једно велико и јако пријатељско дружење. Наравно то смо успели јер смо увек радили на размени великих група једног и другог града. Желим да ова посета отвори путеве за нове сарадње и у другим областима – рекао је Јоанис и додао да обећава да ће Грци ускоро узвратити гостопримство Алексинчанима. 

 


Културна размена

У току посете одржаће се заједнички наступ алексиначких и грчких фолклорних група и хорова, који иза себе имају дугу традицију.

‒ Ова посета је за нас посебно искуство и наш циљ је да млађе генерације наставе дружење и да допринесу развоју културе једне и друге земље – рекла је председница Организације и културу општине Лаврио додајући да ће публика имати прилике да чује Филхармонију општине Лаврио једну од најстаријих, чији су некадашњи чланови наступали на првим модерним Олимпијским играма у Атини 1896. 

Директорка алексиначког Центра за културу и уметност Маја Радоман Цветићанин истакла је да се нада да ће будућност донети богату културну сарадњу.

‒ Алексинац је одувек био град који се налази као стајалиште на цариградском друму и одувек су нам долазили гости са истока и запада, а са њима и обичаји. Негујемо их и данас у музици, плесу, играма, обичајима, које негују хорови ‘Шуматовац’ (основан 1887) и ‘Певница’, омладински дечији хор, дечије позоришне трупе, музички клуб, основна музичка школа – рекла је Цветићанин. 

Први дан посете резервисан је за заједнички наступ Филхармоније општине Лаврио, Алексиначког мешовитог хора „Шуматовац” и оркестра алексиначке школе „Владимир Ђорђевић”. Концерт ће почети вечерас у 19 сати у великој сали Дома културе.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − 3 =