Stručnjaci analiziraju poljoprivredno zemljište u Aleksincu

I ove godine, počev od kraja avgusta meseca, Poljoprivredna stručna i savetodavna služba Niš organizuje uzorkovanje zemljišta na teritoriji Nišavskog okruga. Ekipe uzorkivača trenutno se nalaze na teritoriji aleksinačke opštine, pošto se tu u najvećem delu i odvija biljna proizvodnja.

‒ Sigurno da svi proizvođači koji su zainteresovani i koji praktično obrađuju svoje zemljište treba da odrade agrohemijsku analizu zemljišta. To je i predviđeno zakonom o poljoprivrednom zemljištu gde svaki korisnik poljoprivrednog zemljišta treba jednom u četiri godine da odradi agrohemijsku analizu zemljišta i da ujedno raspolaže podacima i o kvalitetu zemljišta i o potrebnoj količini đubriva koju treba da unese na svojim parcelama ‒ kaže savetodavac u PSSS Niš Saša Stanković.

Iz tog razloga, Poljoprivredna stručna služba je angažovala uzorkivače na terenima Aleksinca, a trenutno se uzorci zemljišta analiziraju u ataru Mozgova. Oni imaju za cilj da kod što većeg broja proizvođača uzorkuju zemljište. To je predviđeno zakonom, a ujedno i da bi proizvođači znali kakav je kvalitet njihovog zemljišta i da u cilju racionalne upotrebe mineralnih đubriva prema analizama zemljišta i preporukamastručnjaka upotrebe odgovarajuće đubrivo. Da to đubrenje ne bude ni preterano, a ni nedovoljno što je najčešće na našim parcelama.

‒ Pored toga, analizom se ukazuje i na mogućnost gajenja određenih kultura, pošto pojedine kulture imaju ograničenja u gajenju shodno agrohemijskim analizama zemljišta, prema rezultatima vrednosti zemljišta, sadržaju karbonata i drugih faktora koji praktično ograničavaju uspevanje pojedinih kultura sa nekim zemljištima. Tako da je to i u cilju reonizacije naše poljoprivredne proizvodnje, da bi se videlo gde koja kultura može da uspeva ‒ dodaje Stanković.

Praktično, svi poljoprivredni proizvođači koju su registrovani imaju pravo na besplatnu analizu zemljišta i to svake godine po 10 uzoraka maksimalno, ali pod uslovom da je parcela u vlasništvu, da je veća od 10 ari i da je upisana u strukturu biljne proizvodnje. Jedino što bi vlasnici parcela trebalo da dostave uzorkivačima jeste potvrde o aktivnom statusu i struktura biljne proizvodnje, kako bi se dalo službi na uvid da li je parcela upisana u registar i da li proizvođač ima pravo na besplatnu analizu zemljišta.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sixteen − three =