SO

SO: Više para u budžetu

Sednica Skupštine opštine Aleksinac, održana danas, protekla je u međusobnom osporavanju i optužbama između nekoliko odbornika opozicije i predstavnika lokalne samouprave o zloupotrebi službenih vozila, državnih resursa u stranačke svrhe, kao i određivanju prioritetnih aktivnosti koje se finansiraju iz budžeta. Zasedanje je, s obzirom na to, u pojedinim trenucima ličilo na predizborni skup.

Na sednici opštinskog parlamenta uglavnom su se našle tačke o kojima se ranije izjasnilo Opštinsko veće.

Veće: Parking servis i nove predškolske grupe 

Vladajuća većina podržala je rebalans budžeta za 2019. godinu kojim se planira uvećanje prihoda za 28 miliona, pa je predviđeno da se u opštinsku kasu slije milijardu i 572 miliona dinara. Kad je u pitanju rashodovna strana, komentarišući predloženu izmenu budžeta, odbornik Ivan Dimić iz DSS-a zamerio je što se za teretanu u Žitkovcu izdvaja preko dva miliona dinara i taj čin je video kao predizborne aktivnosti vladajuće stranke.

Pojašnjenje o ovoj investiciji dao je koordinator Kancelarije za mlade Stefan Đurić, koji kaže da su sredstava od kojih će se finansirati izgradnja teretane na otvorenom dobijena na konkursu od resornog ministarstva, a lokalna samouprava će učestvovati postavljanjem tartan podloge na košarkaškom igralištu u ovom mestu.

Za Svetomira Milanovića iz Stranke Rusa Srbije ni ovim rebalansom nisu uvaženi interesi sela a, po njegom rečima, za seoska naselja godinama se izdvajaju ista sredstva.

Odbornik Bratislav Disić iz DSS-a smatra da se budžetskim sredstvima značajnije finansiraju mesne zajednice gde su predsednici iz redova vlasti, bez obzira na potrebe drugih naselja.

Za radnike parkinga interni konkurs 

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili dopunu odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave, kojom se broj radnika u Opštinskoj upravi smanjuje za 14, a u „Komunalnim uslugama” i „Lanetu” povećava za osam i šest radnika. Ovakva preraspodela omogući će formiranje parking službe i dve nove predškolske grupe.

SO

Pažnju odbornika je izazvao i predlog odluke o upravljanju javnim parkiralištima, koju je Skupština usvojila većinom glasova. Nekoliko odbornika insistiralo je da predlagač konkretnije kaže kada će početi naplaćivanje parkiranja, koliko će koštati i da li će potrebni radnici biti iz redova novozaposlenih ili će se preuzeti internim konkursom iz Opštinske uprave.

Predsednik opštine Nenad Stanković je rekao da je usvajanje ovog pravilnika samo prvi korak u uređenju parking zona u gradu, da predstoje određeni tehniči i organizacioni poslovi, a tek nakon toga biće određene i cene parkiranja. On je objasnio da su na poslovima obezbeđenja u zgradi opštine trenutno radnici koji ne ispunjavaju zakonske propise i da će njima biti ponuđeno da pređu u „Komunalne usluge” ili pak da uzmu otpremninu.

Radnici „Laneta” na predizbornom mitingu 

Ivan Dimić Prilikom usvajanja izveštaja o radu Predškolske ustanove „Lane” za prošlu godinu, kao i plana rada za ovu, ponovila se scena sa prethodnih skupštinskih zasedanja između direktorke Violete Popović i odbornika Ivana Dimića.

Dimić je zatražio da se izveštaj o radu ustanove dopuni podacima o učešću direktorke i radnika na predizbornom mitingu SNS u Medveđi. Kako je naveo, skup se desio u toku radnog vremena i na njemu su uglavnom prisustvovali radnici zaposleni na određeno vreme. Direktorka je odgovorila da su radnici u to vreme imali ili slobodan dan ili godišnji odmor i da proces rada nije trpeo, a za sebe je rekla da radi i prekovremeno.

Većinom glasova odbornici su i ove tačke usvojili, kao i izmenu programa poslovanja aleksinačkog Preduzeća za puteve, Plana zimskog održavanja opštinskih puteva, ulica i javnih površina i Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Aleksinac. Skupština je donela odluku o nekoliko razrešenja i imenovanja članova školskih odbora u Aleksinačkoj gimnaziji, Poljoprivrednoj školi „Šumatovac” i OMŠ „Vladimir Đorđević”.

Ko privatno vozi službena vozila? 

Nenad Stankovic Najviše polemike bilo je pre početka odlučivanja po tačkama dnevnog reda, nakon izveštaja predsednika Stankovića o aktivnostima lokalne samouprave između dve sednice skupštine. On je govorio o projektima koji su rađeni u toku leta u periodu, koji je po njegovom mišljenju, bio graditeljski veoma uspešan. Stanković je obavestio odbornike da se rekonstrukcija glavne ulice odvija po planu.

Očekivano, predstavnici opozicije su imali zamerke na taj izveštaj i tražili su dodatna objašnjenja. U tim diskusijama odbornik Dimić je bio nezadovoljan odgovorom predsednika Stankovića na njegovo odborničko pitanje o upotrebi službenih vozila u Opštinskoj upravi i javnim preduzećima. Dimić je još jednom optužio da direktori i određeni pojedinci u Opštinskoj upravi koriste službena vozila u privatne svrhe, a odgovor koji je dobio od prvog čoveka opštine nazvao je neprimerenim i nepoštenim. Njega je posebno iritiralo što odgovor nisu dobili svi odbornici već samo on i još jednom je zatražio da ubuduće odgovore na sva odbornička pitanja dobiju svi predstavnici naroda. U odgovoru koji je dobio Dimić kaže se da se pravilnikom ne predviđa korišćenje službenih vozila u privatne svrhe, a da njegove tvrdnje ne sadrže osnovne elemente, poput ko, kada i na kojoj relaciji je koristio službena vozila u privatne svrhe.

Na početku današnje sednice Skupštine opštine prisustvovalo je 48 odbornika, dok je sedmoro bilo odsutno. Odbornici iz redova Demokratske stranke ni ovoga puta, kao i na prethodnim sednicama, nisu prisustvovali zasedanju opštinskog parlamenta.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 3 =