SO

СО: Више пара у буџету

Седница Скупштине општине Алексинац, одржана данас, протекла је у међусобном оспоравању и оптужбама између неколико одборника опозиције и представника локалне самоуправе о злоупотреби службених возила, државних ресурса у страначке сврхе, као и одређивању приоритетних активности које се финансирају из буџета. Заседање је, с обзиром на то, у појединим тренуцима личило на предизборни скуп.

На седници општинског парламента углавном су се нашле тачке о којима се раније изјаснило Општинско веће.

Веће: Паркинг сервис и нове предшколске групе 

Владајућа већина подржала је ребаланс буџета за 2019. годину којим се планира увећање прихода за 28 милиона, па је предвиђено да се у општинску касу слије милијарду и 572 милиона динара. Кад је у питању расходовна страна, коментаришући предложену измену буџета, одборник Иван Димић из ДСС-а замерио је што се за теретану у Житковцу издваја преко два милиона динара и тај чин је видео као предизборне активности владајуће странке.

Појашњење о овој инвестицији дао је координатор Канцеларије за младе Стефан Ђурић, који каже да су средстава од којих ће се финансирати изградња теретане на отвореном добијена на конкурсу од ресорног министарства, а локална самоуправа ће учествовати постављањем тартан подлоге на кошаркашком игралишту у овом месту.

За Светомира Милановића из Странке Руса Србије ни овим ребалансом нису уважени интереси села а, по његом речима, за сеоска насеља годинама се издвајају иста средства.

Одборник Братислав Дисић из ДСС-а сматра да се буџетским средствима значајније финансирају месне заједнице где су председници из редова власти, без обзира на потребе других насеља.

За раднике паркинга интерни конкурс 

Одборници су на данашњој седници усвојили допуну одлуке о максималном броју запослених на неодређено време у систему локалне самоуправе, којом се број радника у Општинској управи смањује за 14, а у „Комуналним услугама” и „Ланету” повећава за осам и шест радника. Оваква прерасподела омогући ће формирање паркинг службе и две нове предшколске групе.

SO

Пажњу одборника је изазвао и предлог одлуке о управљању јавним паркиралиштима, коју је Скупштина усвојила већином гласова. Неколико одборника инсистирало је да предлагач конкретније каже када ће почети наплаћивање паркирања, колико ће коштати и да ли ће потребни радници бити из редова новозапослених или ће се преузети интерним конкурсом из Општинске управе.

Председник општине Ненад Станковић је рекао да је усвајање овог правилника само први корак у уређењу паркинг зона у граду, да предстоје одређени техничи и организациони послови, а тек након тога биће одређене и цене паркирања. Он је објаснио да су на пословима обезбеђења у згради општине тренутно радници који не испуњавају законске прописе и да ће њима бити понуђено да пређу у „Комуналне услуге” или пак да узму отпремнину.

Радници „Ланета” на предизборном митингу 

Ivan Dimić Приликом усвајања извештаја о раду Предшколске установе „Лане” за прошлу годину, као и плана рада за ову, поновила се сцена са претходних скупштинских заседања између директорке Виолете Поповић и одборника Ивана Димића.

Димић је затражио да се извештај о раду установе допуни подацима о учешћу директорке и радника на предизборном митингу СНС у Медвеђи. Како је навео, скуп се десио у току радног времена и на њему су углавном присуствовали радници запослени на одређено време. Директорка је одговорила да су радници у то време имали или слободан дан или годишњи одмор и да процес рада није трпео, а за себе је рекла да ради и прековремено.

Већином гласова одборници су и ове тачке усвојили, као и измену програма пословања алексиначког Предузећа за путеве, Плана зимског одржавања општинских путева, улица и јавних површина и Извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији општине Алексинац. Скупштина је донела одлуку о неколико разрешења и именовања чланова школских одбора у Алексиначкој гимназији, Пољопривредној школи „Шуматовац” и ОМШ „Владимир Ђорђевић”.

Ко приватно вози службена возила? 

Nenad Stankovic Највише полемике било је пре почетка одлучивања по тачкама дневног реда, након извештаја председника Станковића о активностима локалне самоуправе између две седнице скупштине. Он је говорио о пројектима који су рађени у току лета у периоду, који је по његовом мишљењу, био градитељски веома успешан. Станковић је обавестио одборнике да се реконструкција главне улице одвија по плану.

Очекивано, представници опозиције су имали замерке на тај извештај и тражили су додатна објашњења. У тим дискусијама одборник Димић је био незадовољан одговором председника Станковића на његово одборничко питање о употреби службених возила у Општинској управи и јавним предузећима. Димић је још једном оптужио да директори и одређени појединци у Општинској управи користе службена возила у приватне сврхе, а одговор који је добио од првог човека општине назвао је непримереним и непоштеним. Њега је посебно иритирало што одговор нису добили сви одборници већ само он и још једном је затражио да убудуће одговоре на сва одборничка питања добију сви представници народа. У одговору који је добио Димић каже се да се правилником не предвиђа коришћење службених возила у приватне сврхе, а да његове тврдње не садрже основне елементе, попут ко, када и на којој релацији је користио службена возила у приватне сврхе.

На почетку данашње седнице Скупштине општине присуствовало је 48 одборника, док је седморо било одсутно. Одборници из редова Демократске странке ни овога пута, као и на претходним седницама, нису присуствовали заседању општинског парламента.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =