Skupština

SO: Razmimoilaženje u stavovima, ali i bojkot zasedanja

Jučerašnje zasedanje lokalne skupštine obeležile su dve teme, prvi ovogodišnji rebalans budžeta i predlog novog Poslovnika Skupštine opštine. Takođe i tačka posvećena mreži osnovnih škola na teritoriji aleksinačke opštine privukla je veću pažnju u odnosu na neke tačke koje su usvojene bez rasprave.

Odbornik Ivan Dimić (DSS) je na samom početku zatražio da se tačka koja se tiče Poslovnika povuče sa dnevnog reda jer, kako je obrazložio, ne vidi razlog da se Poslovnik menja na polovini mandata ovog saziva lokalnog parlamenta.

‒ Vi donosite Poslovnik koji sada vama odgovara, ali ćete se na njega žaliti sutra kada budete u opoziciji i kada ga bude primenjivala neka buduća vlast. Predsednik skupštine nije našao za shodno da pozove predstavnike odborničkih grupa i da se konsultuje pre nego što izađe sa ovim predlogom. Imamo jedan rigidan poslovnik koji je prepisan ne znam odakle ili ga je neko napravio da bude što oštriji, a koji je pun manjkavosti – rekao je Dimić istakavši da se ovakvim odnosom samo još više produbljuju podele i sukobi i u društvu i u skupštinama. 

Na izlaganje Ivana Dimića reagovao je predsednik Skupštine Grujica Veljković napomenuvši da je zbog novog Statuta Skupštine opštine bilo nužno doneti i novi Poslovnik a koji je, kako je naglasio predložila Stalna konferencija gradova i opština da bi se ujednačio rad parlamenata na celoj teritoriji Republike.

Skupština

‒ Ovo je nešto što se na svakoj narednoj sednici može izmeniti. I ne mislim da je intencija Opštinskog veća, predlagača novog Poslovnika nije bila da se ograniči opozicija, jer to nismo ni do sada radili. Ne znam iz kojih razloga neki odbornici ne učestvuju u radu skupštine, u čemu su to sputani – rekao je Veljković i pozvao odbornike koji bojkotuju rad lokalne skupštine da se vrate i u skupštinske klupe. 

I šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Slavoljub Veličković je rekao da novi Poslovnik nije predložen sa namerom da se opozicionim odbornicima uskrate bilo kakva prava. Mogu oni i dalje da kritikuju vlast, ali je cilj, kako je naglasio, da se u velikoj meri racionalizuje rad i da se ograniči diskusija koja nije u vezi sa tačkama dnevnog reda.

Predlog Ivana Dimića da se predloženi Poslovnik povuče sa dnevnog reda je većinom glasova odbijen.
Nakon što je „verifikovan” od strane Opštinskog veća predloženi rebalans budžeta našao se i pred odbornicima lokalne skupštine. Predloženim rebalansom budžeta umanjuju se prihodi predviđeni kreditnim zaduživanjem za rekonstrukciju glavne gradske ulice jer je nadležno ministarstvo bilo mišljenja da se ta sredstva mogu izdvojiti iz opštinske kase.

Kako je juče za naš sajt rekao predsednik opštine Nenad Stanković, opredeljena sredstva za uređenje pešačke zone neće ugroziti funkcionisanje lokalne samouprave i neće značajno poremetiti izvođenje planiranih aktivnosti.

Pojedini odbornici iz opozicionih stranaka su i ovog puta istakli da je uređenje glavne gradske ulice nepotrebno trošenje para posebno u situaciji kada u mnogim ulicama nije rešena komunalna infrastruktura. Ivan Dimić smatra da je ludo da opština koja je svrstana u četvrtu grupu razvijenosti ima ovako skupu investiciju a da za poljoprivredu, zapošljavanje, školstvo ne daje ni pola od onoga što se daje za popločavanje grada.

Skupština

Sličnog mišljenja su bili i odbornici Bratislav Disić (DSS) i Svetomir Milanović (Stranka Rusa u Srbiji) koji su i ovog puta insistirali da se novac usmeri ka seoskim područjima. Nedovoljno je, kako su naveli, da za novac kojim mesne zajednice pune budžet to vraća u vidu 13 sati rada buldožera.
U nastavku sednice usvojene su i ostale tačke dnevnog reda, a koje su prethodno dobile zeleno svetlo i od članova Opštinskog veća među kojima i Predlog Odluke o mreži javnih osnovnih škola.

U raspravi oko ove tačke svi učesnici su se složili da je situacija alarmantna jer se gasi nekoliko isturenih odeljenja pojedinih škola. Ivan Dimić je ovu tačku ocenio daleko važnijom od uređenja pešačke zone rekavši da umesto za mermer i beton, novac treba obezbediti kako bi se deci, koja će sada morati da nastave školovanje u matičnim školama, obezbedio prevoz.

Jučerašnjoj sednici nisu prisustvovali odbornici iz Demokratske stranke. Pre samog početka, Boban Ranđelović je demonstrativno napustio sednicu obavestivši odbornike vladajuće koalicije da su građani nezadovoljni njihovim radom i da zbog toga izlaze na ulice.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven + 15 =