Skupština

СО: Размимоилажење у ставовима, али и бојкот заседања

Јучерашње заседање локалне скупштине обележиле су две теме, први овогодишњи ребаланс буџета и предлог новог Пословника Скупштине општине. Такође и тачка посвећена мрежи основних школа на територији алексиначке општине привукла је већу пажњу у односу на неке тачке које су усвојене без расправе.

Одборник Иван Димић (ДСС) је на самом почетку затражио да се тачка која се тиче Пословника повуче са дневног реда јер, како је образложио, не види разлог да се Пословник мења на половини мандата овог сазива локалног парламента.

‒ Ви доносите Пословник који сада вама одговара, али ћете се на њега жалити сутра када будете у опозицији и када га буде примењивала нека будућа власт. Председник скупштине није нашао за сходно да позове представнике одборничких група и да се консултује пре него што изађе са овим предлогом. Имамо један ригидан пословник који је преписан не знам одакле или га је неко направио да буде што оштрији, а који је пун мањкавости – рекао је Димић истакавши да се оваквим односом само још више продубљују поделе и сукоби и у друштву и у скупштинама. 

На излагање Ивана Димића реаговао је председник Скупштине Грујица Вељковић напоменувши да је због новог Статута Скупштине општине било нужно донети и нови Пословник а који је, како је нагласио предложила Стална конференција градова и општина да би се уједначио рад парламената на целој територији Републике.

Skupština

‒ Ово је нешто што се на свакој наредној седници може изменити. И не мислим да је интенција Општинског већа, предлагача новог Пословника није била да се ограничи опозиција, јер то нисмо ни до сада радили. Не знам из којих разлога неки одборници не учествују у раду скупштине, у чему су то спутани – рекао је Вељковић и позвао одборнике који бојкотују рад локалне скупштине да се врате и у скупштинске клупе. 

И шеф одборничке групе Српске напредне странке Славољуб Величковић је рекао да нови Пословник није предложен са намером да се опозиционим одборницима ускрате било каква права. Могу они и даље да критикују власт, али је циљ, како је нагласио, да се у великој мери рационализује рад и да се ограничи дискусија која није у вези са тачкама дневног реда.

Предлог Ивана Димића да се предложени Пословник повуче са дневног реда је већином гласова одбијен.
Након што је „верификован” од стране Општинског већа предложени ребаланс буџета нашао се и пред одборницима локалне скупштине. Предложеним ребалансом буџета умањују се приходи предвиђени кредитним задуживањем за реконструкцију главне градске улице јер је надлежно министарство било мишљења да се та средства могу издвојити из општинске касе.

Како је јуче за наш сајт рекао председник општине Ненад Станковић, опредељена средства за уређење пешачке зоне неће угрозити функционисање локалне самоуправе и неће значајно пореметити извођење планираних активности.

Поједини одборници из опозиционих странака су и овог пута истакли да је уређење главне градске улице непотребно трошење пара посебно у ситуацији када у многим улицама није решена комунална инфраструктура. Иван Димић сматра да је лудо да општина која је сврстана у четврту групу развијености има овако скупу инвестицију а да за пољопривреду, запошљавање, школство не даје ни пола од онога што се даје за поплочавање града.

Skupština

Сличног мишљења су били и одборници Братислав Дисић (ДСС) и Светомир Милановић (Странка Руса у Србији) који су и овог пута инсистирали да се новац усмери ка сеоским подручјима. Недовољно је, како су навели, да за новац којим месне заједнице пуне буџет то враћа у виду 13 сати рада булдожера.
У наставку седнице усвојене су и остале тачке дневног реда, а које су претходно добиле зелено светло и од чланова Општинског већа међу којима и Предлог Одлуке о мрежи јавних основних школа.

У расправи око ове тачке сви учесници су се сложили да је ситуација алармантна јер се гаси неколико истурених одељења појединих школа. Иван Димић је ову тачку оценио далеко важнијом од уређења пешачке зоне рекавши да уместо за мермер и бетон, новац треба обезбедити како би се деци, која ће сада морати да наставе школовање у матичним школама, обезбедио превоз.

Јучерашњој седници нису присуствовали одборници из Демократске странке. Пре самог почетка, Бобан Ранђеловић је демонстративно напустио седницу обавестивши одборнике владајуће коалиције да су грађани незадовољни њиховим радом и да због тога излазе на улице.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 + twenty =