Ortopan

Snimanje cele vilice uskoro u aleksinačkom Domu zdravlja

Aleksinčani će uskoro i u svom gradu moći da obave rendgensko snimanje gornje i donje vilice, jedan od najčešćih stomatoloških pregleda, zahvaljujući novom aparatu i opremi koja je isporučena stomatološkoj službi Doma zdravlja. Bilo da je reč o privatnoj praksi ili Domu zdravlja do sada su rađeni samo intraoralni, odnosno mali snimci, pojedinačnih zuba. Pacijenti iz Aleksinca za snimke celih vilica uglavnom su odlazili u Niš, što je oduzimalo i dosta vremena i novca, pa je za put i snimanje u privatnoj ordinaciji trebalo izdvojiti oko dve hiljade dinara.

U aleksinačkom Domu zdravlja poručuju da nabavljeni rendgen aparat pravi snimke cele vilice sa oko 50 puta manjim zračenjem od klasičnih rendgen aparata. Dodaju i da su snimci znatno kvalitetniji, pa će i stomatolozi lakše dolaziti do dijagnoza.

‒ Nabavljeni aparat je poslednja reč tehnologije i dobio je nagradu za inovaciju u Nemačkoj 2018. godine – ističu u ustanovi. 

Pored ortopana, nabavljen je i medicinski štampač i sistem za digitalizaciju malih snimaka na postojećem rendgen aparatu, kao i prateća oprema, a sve to, po rečima rukovodstva Doma zdravlja, finansirala je lokalna samouprava.

‒ Nabavljena oprema košta 3.468.000 dinara sa uključenim PDV-om. Sredstva je obezbedila opština Aleksinac u potpunosti, na čemu joj se zahvaljujemo u ime svih građana opštine Aleksinac koji će sada imati jedan ovakav moderan uređaj na raspolaganju i više neće morati da idu u Niš, niti da skupo plaćaju kvalitetne snimke – poručuju u ustanovi. 

Ono što pacijente najviše interesuje jeste kada će aparat početi sa radom. U ustanovi kažu da će tome prethoditi prilagođavanje prostora i dobijanje licence. Realno je očekivati, kažu, da upotreba novog aparata i opreme počne za oko dva meseca.

Foto: zvanični sajt Doma zdravlja Aleksinac

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × five =