Ortopan

Снимање целе вилице ускоро у алексиначком Дому здравља

Алексинчани ће ускоро и у свом граду моћи да обаве рендгенско снимање горње и доње вилице, један од најчешћих стоматолошких прегледа, захваљујући новом апарату и опреми која је испоручена стоматолошкој служби Дома здравља. Било да је реч о приватној пракси или Дому здравља до сада су рађени само интраорални, односно мали снимци, појединачних зуба. Пацијенти из Алексинца за снимке целих вилица углавном су одлазили у Ниш, што је одузимало и доста времена и новца, па је за пут и снимање у приватној ординацији требало издвојити око две хиљаде динара.

У алексиначком Дому здравља поручују да набављени рендген апарат прави снимке целе вилице са око 50 пута мањим зрачењем од класичних рендген апарата. Додају и да су снимци знатно квалитетнији, па ће и стоматолози лакше долазити до дијагноза.

‒ Набављени апарат је последња реч технологије и добио је награду за иновацију у Немачкој 2018. године – истичу у установи. 

Поред ортопана, набављен је и медицински штампач и систем за дигитализацију малих снимака на постојећем рендген апарату, као и пратећа опрема, а све то, по речима руководства Дома здравља, финансирала је локална самоуправа.

‒ Набављена опрема кошта 3.468.000 динара са укљученим ПДВ-ом. Средства је обезбедила општина Алексинац у потпуности, на чему јој се захваљујемо у име свих грађана општине Алексинац који ће сада имати један овакав модеран уређај на располагању и више неће морати да иду у Ниш, нити да скупо плаћају квалитетне снимке – поручују у установи. 

Оно што пацијенте највише интересује јесте када ће апарат почети са радом. У установи кажу да ће томе претходити прилагођавање простора и добијање лиценце. Реално је очекивати, кажу, да употреба новог апарата и опреме почне за око два месеца.

Фото: званични сајт Дома здравља Алексинац

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − one =