Skupština opštine: Stižu republičke pare za puteve i kombi vozila

Među 18 tačaka koje su se našle na današnjoj sednici Skupštine opštine Aleksinac održanoj zbog svoje hitnosti, a za ove prilike u velikoj sali Doma kulture, izdvojilo se nekoliko. Drugi ovogodišnji rebalans budžeta, Operativni plan odbrane od poplava, Plan generalne regulacije Aleksinca i imenovanje vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad su neke od odluka koje je trebalo hitno usvojiti.

Najnovija izmena ovogodišnjeg opštinskog budžeta usledila je zbog nedavno završenog konkursa resornog ministarstva na kome je opština Aleksinac dobila sredstva u visini od 65 miliona i 951 hiljade dinara radi realizacije projekta sanacije, izgradnje lokalnog puta Tešica – Veliki Drenovac. Uslov da se ova sredstva koriste je da se u opštinskoj kasi predvidi novac za plaćanje PDV-a na odobrenu sumu vrednog 13 miliona i 190 hiljada dinara, pošto ova obaveza pada na teret lokalne samouprave. Zbog ove promene nije povećana rashodovna strana, pošto je preraspodelom kod nekih javnih nabavki obezbeđeno 14 miliona.

Ali je zbog jednog drugog projekta, koji se takođe finansira republičkim sredstvima, došlo do promene prihodovne i rashodovne strane budžeta.

‒ Uvećali smo prihode samo za iznos od sedam miliona 968 hiljada i 600 dinara, koliko iznose odobrena sredstva kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju. Uradili smo to da bismo mogli da raspišemo nabavku jer su sredstva već preneta u budžet opštine Aleksinac i to za nabavku bibliobusa, za nabavku kombi vozila i za izradu dečjeg igrališta ‒ kazala je Vanja Stamenković iz Odeljenja za finansije. 

Prilikom obrazlaganja Plana generalne regulacije Aleksinca, načelnik Odeljenja za privredu Dalibor Marković je kazao da je usled velikog broja pristiglih primedbi građana organizovan i ponovljen javni uvid i da je bilo dosta „sitnih” izmena plana.

‒ Bilo je oko 40 pojedinačnih zahteva. Obrađivač je svuda gde je mogao izašao u susret građanima i napravio novu regulaciju saobraćajnice kako bi vlasnici objekata, koji su za neku malu dimenziju na javnoj površini, bili u mogućnosti da ozakone svoj objekat – napomenuo je Marković. 

Zbog neaktivnosti u dužem periodu opštinski parlament je odlučio da raspusti savete mesnih zajednica u Trnjanu, Stancima i Prćilovici i da do novih izbora poslove ovih organa obavlja poverenik. Opozicioni odbornik iz DSS-a Bratislav Disić je sa mesta upitao šta to ne valja u Prćilovici kada je na nedavne izbore pobedio navodno kandidat po volji vladajuće većine i predložio da se u svim mesnim zajednicama zbog pasivnosti raspusti rukovodstvo. On je još optužio vladajuću većinu da u okviru predizbornih aktivnosti ide po selima i nudi vage. Jednu takvu, po njegovom mišljenju, postavili su u Vitkovcu.

Za vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad imenovana je Jasmina Nikolić, diplomirani pravnik iz Aleksinca. Skupština je potvrdila mandat odborniku Mirjani Stanojević iz Lužana, koja je nova članica opštinskog parlamenta pošto je formalno prestao odbornički mandat nedavno preminulom predsedniku SO Grujuci Veljkoviću. Današnjoj sednici predsedavao je zamenik predsednika Srbobran Milanović. Zasedanje je počelo minutom ćutanja povodom prerane smrti predsednika Veljkovića i zamenice opštinskog javnog pravobranioca Marine Stefanović.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 5 =