Škola za 21. vek

Osnovna škola „Vuk Karadžićˮ u Žitkovcu ispratila je još jednu generaciju učenika, a u analima škole ostaće zabeleženo da je u toj generaciji 17 učenika ponelo Vukovu diplomu. Osim dobrih rezultata učenika na takmičenjima, minula školska godina biće upamćena i po brojnim realizovanim investicijama. Škola je dobila multimedijalnu salu opremljenu po svim standardima, školsko dvorište je dobilo novu ogradu, a izgled matične škole izmenio je i lepo uređen eksterijer.

Milan Dinić‒ Završili smo 95 odsto planiranih radova na uređenju školskog dvorišta. Ostao nam je samo jedan deo iza multimedijalne sale koji ćemo uraditi u jesenjem periodu, a tokom raspusta je ostalo da se uradi atmosferski kanal ispred ulaza u dvorište. Ono što je bitno za bezbednost učenika uradili smo zonu škole i prema frekventnoj ulici Ratka Jovića i prema bočnoj ulici Stojana Janićijevića ‒ kaže direktor Milan Dinić.

Iako je u početku postojala izvesna rezerva kod roditelja oko postavljanja visoke metalne dvorišne ograde, situacija je danas sasvim drugačija.To pokazuju i rezultati anketa koje se dvaput godišnje sprovode metodom slučajnog uzorka sa stotinak roditelja učenika iz matične škole ali i iz isturenih odeljenja.

‒ Najnovije ankete pokazuju da su roditelji zadovoljni onim što smo uradili kao i saradnjom sa školom što nije bio slučaj prethodnih godina. Što se te ograde tiče, u početku je 65 odsto roditelja imalo blagi otpor prema tome, a kada je sve završeno, čak 95 odsto njih je zadovoljno jer su shvatili da je ograda tu pre svega zbog bezbednosti učenika ‒ pojašnjava direktor Dinić.

Prvi čovek žitkovačke osmoletke sa ponosom ističe da će u novoj školskoj godini pored matične škole, fiskulturnu salu imati i svako izdvojeno odeljenje. Shodno broju učenika, neke učionice su adekvatno opremljene za pojedine sportove, a poslednja u nizu uređenih sala završena je u Moravcu. U školi očekuju da će tokom naredne godine parket fiskulturne sale u Žitkovcu biti zamenjen gumiranom podlogom. Da ova škola ne zaostaje u digitalnoj sferi, pokazuje podatak da je pored matične škole, svaka učionica u isturenim odeljenjima opremljena računarskom opremom i internetom.

‒ Uz aleksinačke škole ‘Vožd Karađorđe’ i ‘Ljupče Nikolić’ i naša škola se našla među 500 odabranih škola koje će u novoj školskoj godini biti obuhvaćene projektom ‘2000 digitalnih učionica’. Tim projektom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će obezbediti digitalne učionice za đake prvog, drugog i petog i šestog razreda, a predviđena je i obuka za određeni broj nastavnika koji će biti angažovani u petom i šestom razredu ‒ ističe Dinić i dodaje da će tokom letnjeg raspusta matična škola dobiti potpuno novu mrežu sa bržim i stabilnijim internetom.

Da nekadašnji učenici ne zaboravljaju svoju školu i školske dane provedene u njoj, pokazala je generacija učenika rođenih 1974. godine koji su prilikom nedavnog obelažavanja 30 godina od završetka osmogodišnjeg školovanja svojoj školi donirali takozvane navozne trake za invalidska kolica.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − 2 =