Sednica SO: Počelo je, počelo, blizu su izbori

Da će politički i društveni život u našoj opštini u narednom periodu biti u znaku predstojećih izbora pokazalo je i nekoliko događaja na današnjoj sednici Skupštine opštine Aleksinac. Na samom početku zasedanja primećeno je da su odbornici iz Jedinstvene Srbije, koja je u aleksinačkom parlamentu bila pasivna opozicija, seli u skupštinske stolice zajedno sa, verovatno, budućim kolacionim kolegama iz SPS-a. Inače, ove dve stranke na republičkim izborima tradicionalno izlaze sa jedinstvenom listom.

Ivan Dimić

Najaktivniji opozicioni odbornik Ivan Dimić iz DSS-a i ovoga puta u više navrata i po raznim tačkama dnevnog reda negativno je govorio o navodnoj bahatosti aktuelne opštinske vlasti, često iznoseći i zamerke na rad republičkih vlasti. Sa druge strane, pre svega, predsednik opštine Nenad Stanković, u uvodnom izlaganju govorio je o budućim investicijama i odobrenim sredstvima od strane Republike za realizaciju tri značajna projekta u aleksinačkoj opštini. O kojim se projektima radi i šta aleksinački političari jedni drugima zameraju, pošto je dosta vremena na današnjoj skupštini potrošeno, a i bilo je mnogo ponavljanja, biće reči u našim medijskim sadržajima narednih dana.

Prisutni odbornici su uglavnom većinom glasova usvojili sva ponuđena dokumenta, a među njima najznačajniji su rebalans budžeta za ovu godinu, Plan detaljne regulacije obilaznice Rutevac – Mali cvet i Lokalni akcioni plan zapošljavanja opštine Aleksinac za 2020. godinu. Nezvanično, akcioni plan zapošljavanja bio je i povod sazivanja sednice na ovaj praznični dan kada mnogi obeležavaju Svetog Trifuna, a neki Dan zaljubljenih.

Nenad Stanković

Vladajuća većina rebalans budžeta je obrazložila i činjenicom da je rekonstrukcija glavne ulice završena na vreme i plaćanje je obavljeno pre Nove godine, pa su smanjena sredstva koja je trebalo preneti za ovu godinu. Odbornik Dimić je u ime opozicije još jednom podsetio prisutne na svoju tvrdnju da je budžet za ovu godinu loše urađen i da očekuje rekordan broj rebalansa.

Akcionim planom zapošljavanja predviđeno je da se na osnovu izdvojenih pet miliona zatraže i dodatna sredstva od Nacionalne službe za zapošljavanje, koja ne mogu biti manja od jednog dinara na već izdvojeni dinar. Prošle godine od traženih devet miliona dobijeno je sedam i po i uz pet iz budžeta za ove namene je bilo opredeljeno 12,5 miliona. Opozicija, a pre svih odbornik Dimić zamerio je aktuelnoj vlasti što godinama ne povećava sa pet miliona budžetska sredstva za podsticaj zapošljavanja iako se ova sredina suočava sa nezaposlenošću i odlaskom mladih i školovanih ljudi.

Kada je u pitanju obilaznica Rutevac – Mali cvet čula su se razna mišljenja, od velikih pohvala do osporavanja, a oni koji su bili protiv smatraju da je to više korist za Sokobanju i pojedince koji su kupili određene nekretnine iz privatizacije, a sada im se državnim parama pravi dobra infrstruktura. Oni koji su za, smatraju da se ovom obilaznicom rasterećuje saobraćaj u centru grada i stvara jedan novi prostor na budućoj Rutevačkoj petlji za eventualne invesititore pored auto-puta.

Interesantan je bio i predlog odbornika profesora Bratislava Simića iz SPS-a koji je predložio da novoizgrađeni put Rutevac – Mali cvet ima i biciklističku stazu, koja bi bila osnov za izgradnju kružne biciklističke staze pored državnih puteva Aleksinac – Rutevac i Aleksinac – Mali cvet. Za ovu savremenu ideju projektant je imao razumevanja, ali je ostavio mogućnost njene gradnje za neka druga vremena koja verovatno u Srbiji neće doći još dugo kada je reč o ovakvim projektima.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × two =