Седница СО: Почело је, почело, близу су избори

Да ће политички и друштвени живот у нашој општини у наредном периоду бити у знаку предстојећих избора показало је и неколико догађаја на данашњој седници Скупштине општине Алексинац. На самом почетку заседања примећено је да су одборници из Јединствене Србије, која је у алексиначком парламенту била пасивна опозиција, сели у скупштинске столице заједно са, вероватно, будућим колационим колегама из СПС-а. Иначе, ове две странке на републичким изборима традиционално излазе са јединственом листом.

Иван Димић

Најактивнији опозициони одборник Иван Димић из ДСС-а и овога пута у више наврата и по разним тачкама дневног реда негативно је говорио о наводној бахатости актуелне општинске власти, често износећи и замерке на рад републичких власти. Са друге стране, пре свега, председник општине Ненад Станковић, у уводном излагању говорио је о будућим инвестицијама и одобреним средствима од стране Републике за реализацију три значајна пројекта у алексиначкој општини. О којим се пројектима ради и шта алексиначки политичари једни другима замерају, пошто је доста времена на данашњој скупштини потрошено, а и било је много понављања, биће речи у нашим медијским садржајима наредних дана.

Присутни одборници су углавном већином гласова усвојили сва понуђена документа, а међу њима најзначајнији су ребаланс буџета за ову годину, План детаљне регулације обилазнице Рутевац – Мали цвет и Локални акциони план запошљавања општине Алексинац за 2020. годину. Незванично, акциони план запошљавања био је и повод сазивања седнице на овај празнични дан када многи обележавају Светог Трифуна, а неки Дан заљубљених.

Ненад Станковић

Владајућа већина ребаланс буџета је образложила и чињеницом да је реконструкција главне улице завршена на време и плаћање је обављено пре Нове године, па су смањена средства која је требало пренети за ову годину. Одборник Димић је у име опозиције још једном подсетио присутне на своју тврдњу да је буџет за ову годину лоше урађен и да очекује рекордан број ребаланса.

Акционим планом запошљавања предвиђено је да се на основу издвојених пет милиона затраже и додатна средства од Националне службе за запошљавање, која не могу бити мања од једног динара на већ издвојени динар. Прошле године од тражених девет милиона добијено је седам и по и уз пет из буџета за ове намене је било опредељено 12,5 милиона. Опозиција, а пре свих одборник Димић замерио је актуелној власти што годинама не повећава са пет милиона буџетска средства за подстицај запошљавања иако се ова средина суочава са незапосленошћу и одласком младих и школованих људи.

Када је у питању обилазница Рутевац – Мали цвет чула су се разна мишљења, од великих похвала до оспоравања, а они који су били против сматрају да је то више корист за Сокобању и појединце који су купили одређене некретнине из приватизације, а сада им се државним парама прави добра инфрструктура. Они који су за, сматрају да се овом обилазницом растерећује саобраћај у центру града и ствара један нови простор на будућој Рутевачкој петљи за евентуалне инвесититоре поред ауто-пута.

Интересантан је био и предлог одборника професора Братислава Симића из СПС-а који је предложио да новоизграђени пут Рутевац – Мали цвет има и бициклистичку стазу, која би била основ за изградњу кружне бициклистичке стазе поред државних путева Алексинац – Рутевац и Алексинац – Мали цвет. За ову савремену идеју пројектант је имао разумевања, али је оставио могућност њене градње за нека друга времена која вероватно у Србији неће доћи још дуго када је реч о оваквим пројектима.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × five =