Sedmično preko tristotine obolelih

Epidemijska situacija na području opštine Aleksinac je i dalje složena i nestabilna. Nakon nekoliko uzastopnih radnih dana kada je dnevno bilo i preko 50 novozaraženih, juče je zabeležen nešto manji broj zaraženih. Od 191 testiranog pacijenta kod njih 40 je otkriveno prisustvo virusa korona.

I dok svakodnevni život na ulicama naših naselja daje privid kakvom takvom normalnom životu, statistički podaci koji stižu iz aleksinačkih zdravstvenih ustanova su upozoravajući, da ne kažemo zabrinjavajući. Iz sedmice u sedmicu broj obolelih se povećavao.

Na početku meseca, u prvih sedam dana, od 740 testiranih bilo je 119 pozitivnih. U sledećoj sedmici bilo je 977 uzoraka i 215 obolelih. Taj trend rasta novozaraženih nastavio se i u trećoj nedelji, pa je u sedam dana testirano preko 1300 pacijenata i kod njih 301 je otkriveno prisustvo korona virusa.

Prvog septembra je testirano 119 osoba i bilo ih je 17 zaraženo, a takav trend se održavao i u narednih sedam dana. Već 8. dana ovog meseca beležimo značajno povećanje novoobolelih. Od 150 uzetih uzoraka, 28 je bilo pozitivno. Naredni sedmodnevni period se završava sa još negativnijom statistikom, kada 14. septembra beležimo 202 testirana pacijenta i 46 novozaraženih.

Trend sve većeg broja obolelih je nastavljen. Prošlog petka, prvi put u ovom talasu, zabeležen je veći broj dnevno obolelih od 50 osoba. Od 214 uzetih testova njih 55 je bilo pozitivno. Neslavno je započeta i ova nedelja. U ponedeljak je testirano 205 pacijenata. Virus korona otkriven je kod 51 osobe. U utorak od 209 uzoraka 55 je bilo pozitivno. Juče, u sredu, došlo je do pada novozarženih. Testiran je 191 pacijent, njih 40 je bilo zaraženo virusom.

Rasle su i brojke koje pokazuju prve preglede, kao kovid i nekovid preglede. U sedam dana broj datih terapija se kretao oko 25. Stiče se utisak da ove brojke samo zabrinjavaju medicinare. Narod se, izgleda nam, virusa seti samo kada ulazi u zatvorene objekte i mora da stavi masku. Naravno, nenormalno je stalno biti u strahu od korone, pa je i razumljivo nešto opuštenije ponašanje. Doktori kažu da je zato bitna masovna vakcinacija koja ublažava posledice delovanja virusa i omogućava stanovništvu bolju epidemijsku situaciju. A tu nismo dostigli ni 50 odsto vakcinisanog punoletnog stanovništva opštine. Sa njihovog stanovišta to je racionalan put rešavanja problema.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

7 − 2 =