Bombardovanje

Sećanje generala Pavkovića: NATO se ponovo okomio na Aleksinac

Protekle noći navršile su se dve decenije kako su NATO bombe još jednom u crno zavile Aleksinac. Te noći 1999. godine život su izgubila tri Aleksinčana tokom NATO napada na Novo naselje i industrijski deo grada. Neprijateljski avioni su se posle stravičnog petoaprilskog bombardovanja Aleksinca, ponovo sjatili na ovaj grad u noći između 27. i 28. maja. Ranjeno je dvadesetak civila, a deset kuća sravnjeno je do temelja, dok ih je tridesetak oštećeno.

U istoriji NATO bombardovanja ”99 ovaj datum zabeležen je kao napad na industrijsku zonu Aleksinca. Na meti su bile fabrike EMPA i FRAD, Hladnjača PIK, Živinarska stanica, Betonjerka i Elektrodistribucija.

Bombardovanje
Foto: Hadži Miodrag Miladinović

Ovo je bilo poslednje bombardovanje Aleksinca tokom agresije 1999. godine, koja je okončana 10 juna usvajanjem rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

U dnevniku general-pukovnika Nebojše Pavkovića, koji je jedno vreme živeo u Aleksincu, stoji podsećanje da je 28. maja 1999. Aleksinac gađan sa sedam projektila.

‒ General Stojimirović referiše:
‘U 0.40 do 0.55 časova dve avio-bombe pale su na deo grada Novo naselje. Porušeno je više desetina porodičnih kuća u Niškoj i Užičkoj ulici. U 1.45 časova grad je ponovo bombardovan sa pet razornih projektila. Do sada je utvrđeno da su poginule tri osobe: Predrag Nedeljković, Dušanka Savić i Branislav Mitrović. Naša ekipa u Aleksincu je obišla Vašu majku i brata i svi su dobro.’
‘Ljubiša, šta misliš zbog čega su se okomili na Aleksinac’, pitam Stojimirovića.

Hoću odgovor na pitanje koje me muči više od mesec i po dana. Odgovara da je i njemu čudno što već četvrti put gađaju civilni cilj u kome nema vojske?!

‘Prema našoj evidenciji, da sada je život od NATO bombi u Aleksincu izgubilo 29 osoba, a preko 60 je povređeno. Oko 50 kuća su sravnjene sa zemljom, a 600 je pretrpelo manja i veća oštećenja. Bez stanova je ostalo 120 porodica. Veliku štetu pretrpelo je oko 10 privrednih objekata i Dom zdravlja’, odgovara načelnik.

‘Ne znam kako ću da se pojavim u tom gradu’, odgovaram. 

Ovo je zapisano je u dnevniku general-pukovnika Pavkovića, bivšeg komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije, kojem je u januaru pred Haškim tribunalom potvrđena prvostepena presuda od 22 godine zatvora za zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine.

Foto sa naslovne: Hadži Miodrag Miladinović 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen + 16 =