Bombardovanje

Сећање генерала Павковића: НАТО се поново окомио на Алексинац

Протекле ноћи навршиле су се две деценије како су НАТО бомбе још једном у црно завиле Алексинац. Те ноћи 1999. године живот су изгубила три Алексинчана током НАТО напада на Ново насеље и индустријски део града. Непријатељски авиони су се после стравичног петоаприлског бомбардовања Алексинца, поново сјатили на овај град у ноћи између 27. и 28. маја. Рањено је двадесетак цивила, а десет кућа сравњено је до темеља, док их је тридесетак оштећено.

У историји НАТО бомбардовања ”99 овај датум забележен је као напад на индустријску зону Алексинца. На мети су биле фабрике ЕМПА и ФРАД, Хладњача ПИК, Живинарска станица, Бетоњерка и Електродистрибуција.

Bombardovanje
Фото: Хаџи Миодраг Миладиновић

Ово је било последње бомбардовање Алексинца током агресије 1999. године, која је окончана 10 јуна усвајањем резолуције 1244 Савета безбедности УН.

У дневнику генерал-пуковника Небојше Павковића, који је једно време живео у Алексинцу, стоји подсећање да је 28. маја 1999. Алексинац гађан са седам пројектила.

‒ Генерал Стојимировић реферише:
‘У 0.40 до 0.55 часова две авио-бомбе пале су на део града Ново насеље. Порушено је више десетина породичних кућа у Нишкој и Ужичкој улици. У 1.45 часова град је поново бомбардован са пет разорних пројектила. До сада је утврђeно да су погинуле три особе: Предраг Недељковић, Душанка Савић и Бранислав Митровић. Наша екипа у Алексинцу је обишла Вашу мајку и брата и сви су добро.’
‘Љубиша, шта мислиш због чега су се окомили на Алексинац’, питам Стојимировића.

Хоћу одговор на питање које ме мучи више од месец и по дана. Одговара да је и њему чудно што већ четврти пут гађају цивилни циљ у коме нема војске?!

‘Према нашој евиденцији, да сада је живот од НАТО бомби у Алексинцу изгубило 29 особа, а преко 60 је повређено. Око 50 кућа су сравњене са земљом, а 600 је претрпело мања и већа оштећења. Без станова је остало 120 породица. Велику штету претрпело је око 10 привредних објеката и Дом здравља’, одговара начелник.

‘Не знам како ћу да се појавим у том граду’, одговарам. 

Ово је записано је у дневнику генерал-пуковника Павковића, бившег команданта Треће армије Војске Југославије, којем је у јануару пред Хашким трибуналом потврђена првостепена пресуда од 22 године затвора за злочине почињене над косовским Албанцима 1999. године.

Фото са насловне: Хаџи Миодраг Миладиновић 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 5 =