Nasi preci 04

Publika na sceni zajedno sa glumcima: „Naši preci, jedite sa nama” na kraju takičarskog programa

Sinoćna predstava „Naši preci, jedite sa nama”, po tekstu Gorana Milenkovića i u režiji Stevana Bodrože rađena u koprodukciji Prvog prigradskog pozorišta Puls teatar iz Lazarevca i Narodnog pozorišta „Sterija” iz Vršca je poslednji takmičarski komad na ovogodišnjem, osmom Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu. Nastup ansambla sastavljenog od glumaca iz ova dva grada na aleksinčakoj sceni bio je specifičan iz više razloga. Cela priča koja prati zaplet u kome mrtvi, koji su se zatekli u određenom međuprostoru iz koga ne mogu da odu, smeštena je za jednim konferencijskim stolom koji je ujedno i trpeza pokojnika. Za tim velikim stolom na sceni, osim glumaca, sedi i deo publike, koja je na neki način i indirektni učesnik ovog pozorišnog događaja.

Celokupnu aleksinačku pozornicu su ispunili posetioci, a deo ljubitelja pozorišta je bio smešten na balkonu odakle se i mogla pratiti predstava, pošto je iz partera bilo skoro nemoguće u potpunosti doživeti nastup ovog glumačkog ansambla. S obzirom da je predstava kamernog tipa, očito da su ograničene njene mogućnosti kada je u pitanju prezentacija u punoj sali. Deo publike je imao problema da čuje govor svih aktera, pa je to malo otežavalo praćenje ionako duge predstave od preko dva sata.

Njene pozitivne strane su, pak, dobri svetlosni efekti, luksuzna scenografija i emocije koje je ona izazvala kod prisutnog gledališta. Osim glumačkog umeća, tim emocijama doprineo je i tekst koji kroz likove u tom međuprostoru ponovo prolazi kroz sopstvene živote suočavajući ih sa onim što su zauvek ostavili iza sebe na ovozemljaskom svetu, kako bi mirni mogli definitivno da „pređu” na drugu stranu, koja je za sad čoveku nepoznanica.

Nasi preci 02
Foto: Marko Miladinović 

Pisac kao da je poručio da mrtvi postoje samo ako ih pamtimo i spominjemo.

‒ Komad je široko polje slobodnih asocijacija, svako može nešto da izvuče iz ovoga. Poenta je da moramo da se sećamo – kaže Ivana Nedeljković, glumica u predstavi i upravnica Puls teatra.

‒ Ovo je vrlo složen tekst, vrlo zanimljiv i uzbudljiv. Kažu da je nastavak ‘Sabirnog centra’. Pisan je kao komedija, ima elemenata koji su duhoviti, ali ovo je jedna vrlo složena priča koja zapravo za temu ima i to da odgovornost naša ne prestaje nakon smrti i da mi u ovom trenutku moramo da vodimo računa šta za ovog života radimo da bi smo bolje prolazili nakon ovog života. Goran Milenković je vrlo zanimljiv i specifičan pisac – dodaje glumica, koja u komadu igra žrtvu porodičnog nasilja. 

Nasi preci
Foto: Marko Miladinović 

Sam komad je, po mišljenju Uglješe Spasojevića, jednog od glumaca, vrlo čudan i postavlja puno pitanja.

‒ Dobro je za publiku da se pita. I sam naš život sastoji se od bezbroj nekih nivoa, niko ne zna šta se dešava sa nama kada umremo. Da li je to neki raj, nešto lepo, da li je to neko neprestano preskakanje prostora, vremena – pita se glumac. 

Sam koncept, koji podrazumeva da publika bude na sceni, nije kompletno realizovan zbog činjenice da se predstava igra na festivalu i da su karte već ranije rasprodate. Gledalište predstavu najbolje doživi kada je prati sa scene, a ovakav nesvakidašnji koncept zanimljiv je i publici i glumcima.

‒ Iz početka se ljudi smejulje, imaju tu neku reakciju straha, sada je tu neko ko će da glumi, možda će da ih pipne, možda će nešto da ih pita, sve je to prirodno – kaže glumica Milica Stefanović, koju mlađa publika zna i po ulozi u televizijskoj seriji „Jutro će promeniti sve”. 

Na kraju ostaje utisak da je predstava mogla biti kraća, a da je reditelj mogao izbeći dugotrajne naracije glumaca koje su i, pored velikog njihovog truda, ipak odavale utisak da komad gubi na dinamici.

Nasi preci 01
Foto: Marko Miladinović

Aleksinčanka glumica večeri 

U komadu „Naši preci, jedite sa nama” igra i Aleksinčanka Maja Jovanović, koja tumači ulogu novinarke, kasnije ministarke, koja postaje žrtva politike. Đački parlament Aleksinačke gimnazije dodelio joj je nagradu za glumicu večeri, a kasnije se i u odluci žirija našla kao najbolja mlada glumica na festivalu.

‒ Mogu da kažem da sam presrećna što smo baš sa ovom predstavom gostovali u mom rodnom gradu i mene su stvarno večeras preplavile emocije. Pogotovo što su tu došli moji prijatelji, mama, tata, sugrađani. Jako sam srećna – rekla je glumica. 

Maji će večeras biti uručena nagrada „Dušan Duka Jovanović”.

Reakcije 

Ono što je posebno uočljivo u komadu „Naši preci, jedite sa nama” jeste mlad i vrlo perspektivan ansambl, smatra Aleksinčanin Dragoslav Ranđelović, psiholog i glumac.

‒ Predstava je specifična i po tome što se u njoj pojavljuje jedna naša sugrađanka, Maja. Mislim da je ovo prvi put da igra na sceni svog grada i po tome nam je ova predstava draga. Inače ovo je pozorište koje je stasalo, postalo profesionalno i krenulo putem kojim treba da krene, dobro je vođeno i meni se čini da je pred njim budućnost. Moram reći da nisam oduševljen režijom jer nije uspela da napravi te pikove koji su neophodni i čini mi se da je nepotrebno duga, da je sve to moglo zbijenije da se kaže i pokaže. Malo je konferencijska, tako i napisana, ali ima emociju, tešku emociju koja pogađa sve nas i malo se teško gleda baš zbog toga, što ne znači da je loša – kaže Ranđelović.

Večeras aleksinački komad 

Zavesu osmog PIP-a spustiće komad Vide Ognjenović „Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka”, prva predstava u produkciji aleksinačkog festivala. Komad je baziran na autentičnim pismima između ruskih književnika Marine Cvetajeve i Borisa Paternaka koja je sa ruskog na srpski preveo Vladimir Jagličić.

U ovoj predstavi igraju Slobodan Beštić i Jovana Todorović.

Večeras će biti uručena i priznanja dibitnicima nagrada na osmom PIP-u.

Foto sa naslovne: Marko Miladinović 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − seven =