Pijaca

Prvi pijačni dan na rekonstruisanoj Zelenoj pijaci

Aleksinčani će od danas poljoprivredne proizvode pazariti na rekonstruisanoj Zelenoj pijaci koja je, nakon tromesečnih radova, svečano otvorena. Prisutnim prodavcima, građanima i kupcima obratili su se predsednik opštine Nenad Stanković i menadžer EU PRO programa Olivera Kostić. Predsednik Nenad Stanković istakao je da veliko zadovoljstvo predstavlja to što se pijaca, koja je prvi put kompletno rekonstruisana, otvara baš na Dan opštine.

‒ Danas imamo zadovoljstvo da dobijemo novu, lepšu i drugačiju pijacu od one kakvu su ranije koristili, pre svega naši poljoprivredni proizvođači, zatim prodavci, a i mi kupci koji često ovde pazarimo. Naše dalje investiranje u ovaj prostor neće prestati i u narednom periodu ćemo investirati i u ostale elemente naše pijace – rekao je predsednik opštine Nenad Stanković, nakon čega je i zvanično u ime lokalne samouprave prostor Zelene pijace predao na korišćenje prodavcima i građanima opštine. 

Pijaca

Aleksinačka pijaca prvi put je dobila nadstrešnicu i 138 novih tipskih tezgi, zahvaljujući finansijskim sredstvima Evropske unije i opštine Aleksinac, koja je u projektu učestvovala sa oko 40.000 evra. Preko razvojnog programa EU PRO, uz partnersku podršku Vlade Republike Srbije, za aleksinačku pijacu Evropska unija opredelila je 150 hiljada evra.

‒ Ovo je prvi od 37 projekata lokalne infrastrukture koji je u okviru programa i započet i završen. Predsedniku i građanima čestitam Dan opštine i nadam se da će dobrobit od ovog projekta videti, ne samo prodavci, već i građani Aleksinca – rekla je Olivera Kostić, menadžer EU PRO-a.

Otkako su počeli radovi na uređenju prostora Zelene pijace prodavci su danas prvi put svoju robu izložili na novim tezgama i izvan zatvorenog prostora pijačnog tržnog centra gde su boravili poslednja tri meseca. Uglavnom su na račun nove pijace davali pozitivne komentare ističući da se nadaju i boljoj prodaji sada kada su i uslovi bolji. Pijaca

‒ Uslovi su mnogo bolji nego što je bilo ranije, ipak je ovo nešto modernije i lepše i za nas prodavce i za kupce. Stalno smo se premeštali, od otvorenog prostora pijace do podruma, a sada je već druga priča. Videćemo kako će biti tokom zime – rekao nam je Saša Đorđević iz Aleksinca, koji na Zelenoj pijaci prodaje već skoro deceniju. 

Prodavci sa Zelene pijace koji su do sada robu plasirali u nekoliko pijačnih redova, kažu da će tokom sezone sigurno biti dovoljno prodavaca da popune čitav prostor jer više neće biti rastureni oko pijace i na ulicama.

Pijaca

‒ Očekujem više prodavaca tokom sezone. Najverovatnije će sve tezge biti pune i ne verujem da će biti mesta za sve. Znam iz iskustva da treba više mesta, jer ima dosta proizvođača – kaže nam jedan prodavac iz Moravca, koji svoju robu plasira na ovoj pijaci preko šest godina. 

Da li zbog svečanog otvaranja ili su kupci sa nestrpljenjem čekali tezge na otvorenom, pored posetilaca, danas je na pijaci bilo i mnoštvo kupaca. I tokom svečanog otvaranja pazarila se sveža roba, pažljivo i uredno raspoređena na novim tezgama.

Zvanično otvaranje završeno je obilaskom pijace, a u narednom periodu predstoji još mnoštvo aktivnosti koje se odnose na primenu principa dobrog upravljanja, što će se sprovesti u partnerstvu sa programom Svis PRO. Inače, rekonstrukciju pijace uradio je konzorcijum firmi „MBN gradnja” iz Nozrine i „Utva silos” iz Kovina.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 − 8 =