Pijaca

Први пијачни дан на реконструисаној Зеленој пијаци

Алексинчани ће од данас пољопривредне производе пазарити на реконструисаној Зеленој пијаци која је, након тромесечних радова, свечано отворена. Присутним продавцима, грађанима и купцима обратили су се председник општине Ненад Станковић и менаџер ЕУ ПРО програма Оливера Костић. Председник Ненад Станковић истакао је да велико задовољство представља то што се пијаца, која је први пут комплетно реконструисана, отвара баш на Дан општине.

‒ Данас имамо задовољство да добијемо нову, лепшу и другачију пијацу од оне какву су раније користили, пре свега наши пољопривредни произвођачи, затим продавци, а и ми купци који често овде пазаримо. Наше даље инвестирање у овај простор неће престати и у наредном периоду ћемо инвестирати и у остале елементе наше пијаце – рекао је председник општине Ненад Станковић, након чега је и званично у име локалне самоуправе простор Зелене пијаце предао на коришћење продавцима и грађанима општине. 

Pijaca

Алексиначка пијаца први пут је добила надстрешницу и 138 нових типских тезги, захваљујући финансијским средствима Европске уније и општине Алексинац, која је у пројекту учествовала са око 40.000 евра. Преко развојног програма ЕУ ПРО, уз партнерску подршку Владе Републике Србије, за алексиначку пијацу Европска унија определила је 150 хиљада евра.

‒ Ово је први од 37 пројеката локалне инфраструктуре који је у оквиру програма и започет и завршен. Председнику и грађанима честитам Дан општине и надам се да ће добробит од овог пројекта видети, не само продавци, већ и грађани Алексинца – рекла је Оливера Костић, менаџер ЕУ ПРО-а.

Откако су почели радови на уређењу простора Зелене пијаце продавци су данас први пут своју робу изложили на новим тезгама и изван затвореног простора пијачног тржног центра где су боравили последња три месеца. Углавном су на рачун нове пијаце давали позитивне коментаре истичући да се надају и бољој продаји сада када су и услови бољи. Pijaca

‒ Услови су много бољи него што је било раније, ипак је ово нешто модерније и лепше и за нас продавце и за купце. Стално смо се премештали, од отвореног простора пијаце до подрума, а сада је већ друга прича. Видећемо како ће бити током зиме – рекао нам је Саша Ђорђевић из Алексинца, који на Зеленој пијаци продаје већ скоро деценију. 

Продавци са Зелене пијаце који су до сада робу пласирали у неколико пијачних редова, кажу да ће током сезоне сигурно бити довољно продаваца да попуне читав простор јер више неће бити растурени око пијаце и на улицама.

Pijaca

‒ Очекујем више продаваца током сезоне. Највероватније ће све тезге бити пуне и не верујем да ће бити места за све. Знам из искуства да треба више места, јер има доста произвођача – каже нам један продавац из Моравца, који своју робу пласира на овој пијаци преко шест година. 

Да ли због свечаног отварања или су купци са нестрпљењем чекали тезге на отвореном, поред посетилаца, данас је на пијаци било и мноштво купаца. И током свечаног отварања пазарила се свежа роба, пажљиво и уредно распоређена на новим тезгама.

Званично отварање завршено је обиласком пијаце, а у наредном периоду предстоји још мноштво активности које се односе на примену принципа доброг управљања, што ће се спровести у партнерству са програмом Свис ПРО. Иначе, реконструкцију пијаце урадио је конзорцијум фирми „МБН градња” из Нозрине и „Утва силос” из Ковина.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − 4 =