Lica bez šminke

Promocija na PIP-u: „Lica bez šminke”, knjiga o pozorišnim velikanima

U pratećem programu ovogodišnjeg Festivala prvoizvedenih predstava, predstavljena je knjiga „Lica bez šminke”, grupe autora, novinara lokalnih medija. U ovom delu objedinjeni su intervjui sa pozorišnim stvaraocima, učesnicima šestog i sedmog Festivala PIP u Aleksincu.

− Novinari su pristupali svojim sagovornicima na jedan odmeren, pametan, znatiželjan način, bez onog danas vrlo prisutnog senzacionalističkog, populističkog i da ne kažem kakvog sve pristupa značajnim ličnostima naše umetnosti i kulture. Sagovornici su imali šta da kažu, odnosno bili su na dobar način pripremljeni i motivisani da govore o važnim temama − rekao je tokom promocije dramski pisac i teatrolog Milivoje Mlađenović, koji je bio i recenzent ovog dela. 

Milivoje Mlađenović On se dotakao i naslova, objasnivši kako je došlo do toga da se publikacija nazove baš „Lica bez šminke”.

− Do njega smo došli zajedno. Mi smo sarađivali tokom nastanka ove knjige i njenog uobličavanja i zato smo istakli tu neposrednost i istinitost iskaza umetnika koji su u knjizi zastupljeni − rekao je Mlađenović. 

Na promociji je bio i niški glumac Aleksandar Mihailović, koji se našao u knjizi i kao dramski pisac komada „U čije ime”.

Aleksandar Mihailović − Ja sam došao ovde da zdušno podržim jednu grupu ozbiljnih entuzijasta na kojima stoji pozorišni život u Aleksincu. Ova knjiga je samo dokaz izrastanja jednog festivala i ona je zalog istoriji Festivala, jer festival nisu samo predstave − rekao je Mihailović. 

Neka od „lica bez šminke”, odnosno sagovornika u knjizi su i Anica Dobra, Dragan Petrović Pele, Irfan Mensur, Mirjana Karanović, Vida Ognjenović, Kokan Mladenović, a u njoj se našao i jedan od poslednjih intervjua doajena srpskog glumišta Predraga Ejdusa. Knjiga sadrži pojedinosti o učešću na Festivalu, iz svakodnevice sagovornika, odnosno glumaca, pisaca, reditelja. Dakle nešto što je usputno, ali sadrži i neke bitne iskaze o životu, o našoj stvarnosti, o pozorištu, o politici, o organizaciji pozorišta, o organizaciji festivala, o recepciji pozorišnih predstava, o publici, o našem mentalitetu.

Lica bez šminke

− Bez ove knjige neće moći niko ko se bude bavio biografijama autora, ko se bude bavio životom i delom glumaca, reditelja, pisaca i drugih umetnika koji su zastupljeni u ovoj knjizi. Ja sam predložio, a ekipa je prihvatila svesrdno, da se ovde daju i biografije sagovornika. One obuhvataju onoliko koliko se moglo, ovo nije verodostojan spisak svih njihovih kretanja u životu i njihovih nagrada, ali jedan dobar putokaz za istraživanje njihovih stvaralačkih biografija − dao je svoj sud dramski pisac i teatrolog Milivoje Mlađenović. 

Izdavač „Lica bez šminke” je Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, a autori su Ninoslav Miljković, Jelena Radovanović, Adriana Branković, Zoran Živković i Marko Radić. U knjizi su objavljene i fotografije nekoliko autora, pre svega, majstora fotografije Hadži Miodraga Miladinovića. Većina intervjua objavljena je u mesečnim listovima „Al novine” i „Novosti juga”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 + ten =