Promena slike o Romima

Udruženje Romkinja „Nada” iz Aleksinca uz finansijsku podršku „Rekonstrukcije Ženski fond” od marta meseca realizuje projekat „Brak na drugi pogled”. Cilj projekta je da se kroz radionice i predavanja mladim Romkinjama predoče sve posledice ranog stupanja u bračnu zajednicu. Osim što će ostati van obrazovnog sistema, rani brakovi ih mogu dovesti u poziciju teškog siromaštva kao i do toga da postanu potencijalne žrtve porodičnog ili partnerskog nasilja. Upravo o ovoj temi bilo je reči na danas održanoj radionici u osnovnoj školi „Vuk Karadžić” u Žitkovcu.

‒ Ovaj projekat pruža psihološku podršku grupi od 15 devojaka kako bi se ohrabrile i osnažile, kako bi same mogle da odlučuju o svom životu, da slede svoje potrebe i da jasno iskažu svoje mišljenje o tome da je svođenje žene na ulogu majki i supruga pogrešno. Na današnjoj radionici pod nazivom „Ljudi kao žive knjige” svoja iskustva učenicama od petog do osmog razreda prenele su jedna studentkinja, jedna učenica Aleksinačke gimnazije i jedna Romkinja koja se veoma rano udala – kaže predsednica Udruženja „Nada” Nataša Petrović.

Anabela Saćipović, studentkinja druge godine Pravnog fakulteta u Nišu naglašava značaj obrazovanja koje će im znatno olakšati život i lakše zapošljavanje a što će, kako očekuje, promeniti sliku Roma većinskom stanovništvu.

Uprkos izvesnim preprekama, put ka obrazovanju utabala je i Tijana Malićević. Uporedo sa gimnazijskim stiče i obrazovanje iz srednje medicinske škole jer namerava da studira medicinu. Smatra da se bez obzira na okolnosti do cilja može doći samo ako postoji motivacija, volja i podrška porodice.

Zbog slabog materijalnog stanja Danijela Todorović iz Prćilovice je napustila školu i udala se sa 16 godina.

‒ Živela sam samo sa majkom, želela sam, ali zbog slabog materijalnog stanja nisam mogla da se školujem, zaljubila sam se i ušla u brak. Savetovala sam ove mlade devojke da ne slede moj primer nego da završe školu pa tek onda da razmišljaju o porodici – ističe Danijela Todorović.

Primer Danijele Todorović zasigurno neće slediti Ana Mitrović učenica osmog razreda. Posle osnovne škole planira da stekne i srednje obrazovanje.

‒ Ove radionice su bile veoma korisne, planiram da nastavim školovanje. Imam veliku podršku Nataše Petrović i direktora škole a očekujem da će i moji roditelji da promene mišljenje jer trenutno nisu za to da nastavim školovanje – rekla nam je Ana.

Do završetka ovog projekta u planu je održavanje debate na kojoj će predstavnici pojedinih institucija biti upoznati sa ovim problemom, predavanje Ane Saćipović iz niškog Udruženja Romkinja „Osvit” koja je i radila istraživanje na području aleksinačke opštine kao i jedna ulična akcija na kojoj će biti deljeni bedževi koje su učenice napravile na radionicama.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five − 4 =