Sajam zaposljavanja

Preko sajma u Nišu do posla u Sloveniji

Radnici u sektoru telekomunkacija, zdravstvu, auto industriji, ugostiteljstvu i drugim oblastima imaće sutra priliku na sajmu u Nišu da se prijave za rad u Sloveniji. Firme iz ove države predstaviće se i ponuditi posao na sajmu za zapošljavanje koji će se održati u Sportskom centru Čair od 12 do 20 sati.

‒ Tokom sajma zapošljavanja u Nišu, svoju delatnost i otvorene pozicije predstaviće brojne kompanije, uključujući Kras, Lasertehnik, koncern Kolektor i preduzeće Pošta Slovenije – navodi se u saopštenju. 

Sajam se održava kao deo sporazuma vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji. Ovaj sporazum, kako se navodi, donosi veću pravnu sigurnost radnika.

Obaveštenje o slobodnom radnom mestu i izbor kandidata obavljaće se u Srbiji, a radna dozvola izdaje se na tri godine uz mogućnost produženja, dok će boravišnu dozvolu radnici morati da dobiju posebno.

‒ Ugovor o zaposlenju će morati da bude zaključen najmanje na godinu dana, a poslodavac se može odlučiti i za najviše tromesečni probni rad. Prvu godinu radnik mora biti zaposlen kod poslodavca za koga je dobio radnu dozvolu, a po isteku jednogodišnjeg zaposlenja, imaće slobodan pristup tržištu. U tom slučaju novo zaposlenje u Sloveniji moraće da potraži u roku od 30 dana – stoji u saopštenju. 

Kako se navodi, zbog velikog interesovanja za ovaj sajam, u Nišu će biti organizovano i predavanje o životu u Sloveniji i mogućnostima koje donosi bilateralni sporazum Srbije i Slovenije. Predavanja će se održati u Balon sali Sportskog centra Čair, sutra (26. septembar) od 13, 15 i 17. časova.

Sajam za zapošljavanje Zavod Republike Slovenije već je održao u Beogradu, a u saopštenju stoji da je 2018. godine ova ustanova izdala više od 9.900 saglasnosti za zaposlenje i radnih dozvola srpskim državljanima. Srbi su se u Sloveniji pretežno zapošljavali kao vozači teških kamiona i tegljača, varioci, elektroinstalateri, alatničari, zidari, kuvari i tesari.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − 8 =