Sajam zaposljavanja

Преко сајма у Нишу до посла у Словенији

Радници у сектору телекомункација, здравству, ауто индустрији, угоститељству и другим областима имаће сутра прилику на сајму у Нишу да се пријаве за рад у Словенији. Фирме из ове државе представиће се и понудити посао на сајму за запошљавање који ће се одржати у Спортском центру Чаир од 12 до 20 сати.

‒ Током сајма запошљавања у Нишу, своју делатност и отворене позиције представиће бројне компаније, укључујући Крас, Ласертехник, концерн Колектор и предузеће Пошта Словеније – наводи се у саопштењу. 

Сајам се одржава као део споразума влада Словеније и Србије о запошљавању држављана Србије у Словенији. Овај споразум, како се наводи, доноси већу правну сигурност радника.

Обавештење о слободном радном месту и избор кандидата обављаће се у Србији, а радна дозвола издаје се на три године уз могућност продужења, док ће боравишну дозволу радници морати да добију посебно.

‒ Уговор о запослењу ће морати да буде закључен најмање на годину дана, а послодавац се може одлучити и за највише тромесечни пробни рад. Прву годину радник мора бити запослен код послодавца за кога је добио радну дозволу, а по истеку једногодишњег запослења, имаће слободан приступ тржишту. У том случају ново запослење у Словенији мораће да потражи у року од 30 дана – стоји у саопштењу. 

Како се наводи, због великог интересовања за овај сајам, у Нишу ће бити организовано и предавање о животу у Словенији и могућностима које доноси билатерални споразум Србије и Словеније. Предавања ће се одржати у Балон сали Спортског центра Чаир, сутра (26. септембар) од 13, 15 и 17. часова.

Сајам за запошљавање Завод Републике Словеније већ је одржао у Београду, а у саопштењу стоји да је 2018. године ова установа издала више од 9.900 сагласности за запослење и радних дозвола српским држављанима. Срби су се у Словенији претежно запошљавали као возачи тешких камиона и тегљача, вариоци, електроинсталатери, алатничари, зидари, кувари и тесари.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + seventeen =