Veće

Predlog budžeta za 2020. godinu: Bogatija kasa za tri odsto

Predlog budžeta opštine Aleksinac za narednu godinu je veći za skoro tri odsto u odnosu na ovogodišnji. Planirano je da se u 2020. godini u opštinskoj kasi prikupi milijardu, 256 miliona i 585 hiljada dinara, kao i prihodi budžetskih korisnika u vrednosti od 24 miliona dinara. U budžetu će se naći i blizu 123 miliona prenetih sredstava iz ove godine. Opštinski budžet u 2020. godini ukupno bi trebalo da iznosi milijardu, 403 miliona i 550 hiljada dinara.

Članovi Opštinskog veća su na današnjoj sednici podržali ovakav predlog budžeta uz dve primedbe, koje će biti uzete u razmatranje tokom javne rasprave o ovom dokumentu. Profesor Saša Petrović je zatražio da se u budžetu izdvoje veća sredstva za poljoprivredu. On smatra da lokalne samouprave slične veličine znatno više opredeljuju novca za podsticaje u poljoprivredi od naše. Veroljub Vrećić je smatrao da za rekonstrukciju domova kulture u naseljenim mestima treba izdvojiti više sredstava nego što je budžetom predviđeno.

Kada su u pitanju prihodi najznačajnija stavka biće porezi na zarade od kojih će se prikupiti 442 miliona dinara, što je povećanje 10,5 odsto u odnosu na 2019. godinu. Razlog tome su povećanje plata u javnom sektoru i povećanje minimalne cene rada.

Veće

I na rashodovnoj strani primećuju se uvećana izdvajanja za plate i to za 25 miliona u odnosu na ovu godinu, pa će primanja zaposlenih zahvatiti nešto više od 23 odsto budžeta. Za kapitalne investicije opredeljeno je nešto manje od 14 odsto opštinske kase.

Iz budžeta za socijalna davanja planirano je da se izdvoji 97 miliona, za predškolsko vaspitanje preko 195, za osnovno obrazovanje više od 128, a za srednje 72 miliona dinara.

Za kulturu i funkcionisanje tri ustanova iz ove oblasti biće izdvojeno preko 111 miliona dinara, dok će za razvoj sporta biti opredeljeno skoro 70 miliona dinara.

Konačnu reč o opštinskom budžetu za 2020. godinu daće odbornici Skupštine opštine Aleksinac na sednici opštinskog parlamenta.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + eleven =