Prćilovica

Prćilovčani zbog VIP-a prete bojkotom izbora

Strah, neizesnost, razočarenje, ali i ljutnja – ovako se može opisati raspoloženje meštana Prćilovice otkako su saznali da mobilni operater VIP planira da tik uz dečje igralište i u blizini njihovih kuća postavi baznu stanicu. Od tada se redovno okupljaju i budno motre na spornu lokaciju u svom komšiluku kako bi na vreme zaustavili montiranje antene i njeno stavljanje u funkciju. Investitor je već obavio veliki deo posla, ali su za sada Prćilovčani uspeli da spreče da izvođač radova podigne antenu.

Do investitora su, kažu nam, pokušali da dođu indirektno, preko inspekcijskih službi, ali se on oglušio na njihove zahteve i istrajan je u svojoj nameri.

Prćilovica ̶ Investitor je uporan u tome da nema štetnosti po ljudski život, ni po okolinu. Naši planovi su ako ne uspemo sa predsednikom i građevinskom inspekcijom i inspekcijama na teritoriji opštine Aleksinac da dođemo do rešenja, da dođe do toga i da bojkotujemo izbore koji predstoje i da blokiramo put na neko određeno vreme – kaže nam Dušan Milovanović, čija je kuća najbliža spornoj lokaciji i dodaje da eventualni bojkot izbora nema veze sa političkom opredeljenošću meštana, već bi bio izraz bunta i građanske neposlušnosti. 

Pokušaj stručnog tima Opštinske uprave i predsednika opštine Nenada Stankovića da im objasne da se slični uređaji mobilnih operatera nalaze na pojedinim zgradama u Aleksincu, pa čak i na samoj opštinskoj zgradi, meštani nisu želeli da prihvate kao argument. Kažu da im niko ne može sa sigurnošću reći koliki je nivo zračenja i štetnost po zdravlje, a kada su njihova deca u pitanju ne žele da prihvataju ni minimalan rizik.

̶ Profesor Dejan Krstić na Fakultetu zaštite na radu iz Niša obrazložio je da je strah opravdan i da se ne preporučuje postavljanje takvih uređaja u naseljenom mestu. Izvođači radova se toga ne pridržavaju zato što ne žele da traže alternativne lokacije, nego njima ta lokacija odgovara zbog blizine struje i infrastrukture. Pravilnik o izvorima nejonizujućih zračenja iz 2009. godine takođe ne preporučuje postavljanje antena u naseljenom mestu, ali ne zabranjuje da se ona postavi – objašnjava naš sagovornik. 

Prćilovica

I dok traže rešenje svog problema, meštani Prćilovice veliki deo krivice svaljuju i na svog komšiju Milorada Milovanovića, koji je svoju parcelu olako dao u zakup, kako kažu, radi lične koristi, a na štetu sela. Okolnosti je dodatno otežala činjenica da najveće selo u opštini nema predsednika mesne zajednice, pa iz lokalne samouprave nisu imali koga da obaveste o nameri investitora.

U svakom slučaju, Prćilovčani kažu da će ostati istrajni u svojim namerama. Strah dodatno povećava činjenica da se radi o velikoj i moćnoj kompaniji koju je teško naterati da odustane od projekta i nađe alternativnu lokaciju, ali se meštani Prćilovice nadaju da će i u ovom slučaju sloga nadjačati kapital.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen − 10 =