Pozorište s ponosom ponelo Dukino ime

Nakon deset godina postojanja, Aleksinačko amatersko pozorište je transformisano u Aleksinačko pozorište – Duka Jovanović. Ceneći ogroman doprinos koji je pokojni glumac Dušan Duka Jovanović dao razvoju pozorišnog života u našoj sredini, aleksinački glumci će, kako se navodi u saopštenju, ubuduće s ponosom nastupati u predstavama pozorišta koje će nositi njegovo ime.


Dušan Duka Jovanović rođen je 1932. godine. U karijeri je ostvario oko 250 uloga i oko 300 režija. Nakon uspešne profesionalne karijere u Paraćinu i Kruševcu, penzionerske dane do kraja života proveo je u svom Aleksincu.


Njegovim zalaganjem i autoritetom u svetu srpskog pozorišta, 2012. godine u Aleksincu je obnovljen Festival prvoizvedenih predstava (PIP). Bio je selektor i umetnički direktor PIP-a od 2012. do 2015. godine.

U jednom od poslednjih intervjua koji je dao za lokalne medije, naglasio je da je Festival prvoizvedenih predstava njegova ostavština zavičaju i da je ponosan što su aleksinačka publika i srpska pozorišta prepoznala značaj ovog festivala.

Preminuo je u Aleksincu 2015. godine. Nagrada za najboljeg mladog glumca festivala PIP nosi njegovo ime.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × one =