Позориште с поносом понело Дукино име

Након десет година постојања, Алексиначко аматерско позориште је трансформисано у Алексиначко позориште – Дука Јовановић. Ценећи огроман допринос који је покојни глумац Душан Дука Јовановић дао развоју позоришног живота у нашој средини, алексиначки глумци ће, како се наводи у саопштењу, убудуће с поносом наступати у представама позоришта које ће носити његово име.


Душан Дука Јовановић рођен је 1932. године. У каријери је остварио око 250 улога и око 300 режија. Након успешне професионалне каријере у Параћину и Крушевцу, пензионерске дане до краја живота провео је у свом Алексинцу.


Његовим залагањем и ауторитетом у свету српског позоришта, 2012. године у Алексинцу је обновљен Фестивал првоизведених представа (ПИП). Био је селектор и уметнички директор ПИП-а од 2012. до 2015. године.

У једном од последњих интервјуа који је дао за локалне медије, нагласио је да је Фестивал првоизведених представа његова оставштина завичају и да је поносан што су алексиначка публика и српска позоришта препознала значај овог фестивала.

Преминуо је у Алексинцу 2015. године. Награда за најбољег младог глумца фестивала ПИП носи његово име.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + twenty =