Posle Niša i Beograda, Aleksinac domaćin izložbe o svom akademiku

U poslednjoj dekadi maja meseca Aleksinčani će imati priliku da upoznaju život i rad jednog od svojih najpoznatijih sugrađana i velikana s kraja XIX i početka XX veka. Izložba posvećena akademiku dr Mihailu Gavriloviću (1868-1924), prvom državnom arhivaru i osnivaču državne Arhive Srbije, koju su do sada imali prilike da vide Nišlije i Beograđani, svečano će biti otvorena u Art galeriji aleksinačkog Centra za kulturu i umetnost u ponedeljak, 20. maja u 19 sati.

Mihailo Gavrilović Mihailo Gavrilović potekao je iz siromašne aleksinačke porodice, ali je kao dobar student o trošku države završio doktorske studije na Sorboni i bio je među najučenijim istoričarima u Srbiji krajem 19. veka.

Na mesto državnog arhivara Srbije tridesetdvogodišnjeg dr Mihaila Gavrilovića postavio je ministar prosvete i crkvenih poslova Andra Đorđević 1900. godine. U radu Arhiva Srbije i danas, posle više od sto godina, prisutni su neki elementi koje je uveo čuveni Aleksinčanin.

Gavrilović je iza sebe ostavio i trotomno delo posvećeno Milošu Obrenoviću,u kome su na najobjektivniji način, uz korišćenje građe iz domaćih i stranih arhiva, prikazani lik i delo začetnika loze Obrenovića.
Nakon višedecenijskog rada u Arhivu Srbije, Mihailo Gavrilović započeo je diplomatsku karijeru. Bio je diplomata na Cetinju, poslanik pri Svetoj stolici, zastupnik ministra inostranih dela pri Vladi na Krfu, a poslednjih godina života poslanik u Londonu.

Jedan engleski listu to vreme je pisao da u „teškim poratnim godinama nije bilo pogodnijeg čoveka za težak i odgovoran položaj poslanika Kraljevine SHS nego što je bio dr Gavrilović”.

Izložba „Akademik Mihailo Gavrilović: istoričar, arhivist i diplomata” organizuju Ogranak SANU u Nišu i aleksinački Centar za kulturu i umetnost. Na otvaranju će govoriti autor izložbe Miljana Đorđević, arhivski savetnik, Maja Radoman Cvetićanin, direktor CKU, akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka i dopisni član SANU Mira Radojević. Postavku u čast jednog od najznamenitijih Aleksinčana posetioci Art galerije moći će da vide do 31. maja.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × three =