Porodica Petrović

Porodica Petrović u novoj kući: Novi život na staroj adresi

Za sedmočlanu porodicu Petrović iz Žitkovca danas je počeo novi život. Tuglara u kojoj su ranije živeli u nehumanim uslovima, bez grejanja, hrane, kupatila i osnovnih životnih potreba sada je samo deo ružne prošlosti. Na staroj adresi u Tršćanskoj i zvanično su otvorili vrata nove, opremljene kuće, a ključeve su im uručili predstavnici Blic fondacije i donator Bratislav Gašić.

‒ Ovo što imamo sada ne može da se uporedi sa onim od ranije. Nismo imali ni kupatilo, ni krevete, ni kuhinju, niti deca svoju sobu… Sada svako ima svoj kutak za učenje, ja za spremanje hrane i serviranje – priča nam majka Bojana, malo uznemirena zbog medijske pažnje, ali verovatno još nesvesna činjenice da je kuća u kojoj razgovaramo njihov novi dom. 

I petoro dece porodice Petrović oduševljeno je obilazilo prostorije novog doma, pomalo stidljivo zbog medija i gostiju koji su došli na svečano useljenje. Dok su dvogodišnjoj Kseniji pažnju mahom okupirale nove igračke, starije sestre Marija i Miljana uživale su u svojoj zajedničkoj sobi i pravile plan ko će gde da spava.

Porodica Petrović
Sestre u novoj sobi; foto: S. Živković 

‒ Ranije nisam dovodila društvo, jer nisam imala svoju sobu. Nisam imala gde da ih dovedem, svi smo bili zajedno – priča nam trinaestogodišnja Miljana i dodaje da sa nestrpljenjem očekuje da pozove drugarice u novu kuću. 

Danas je čini se mnogo lakše bilo razgovarati o ranijem životu porodice, koji je teško opisati, a još teže zamisliti. Novinar Blica Branko Janačković, koji je svojim tekstom prvi skrenuo pažnju na porodicu Petrović i dalje u neverici priča nam u kakvim je uslovima zatekao porodicu. Kaže da su hladne zimske dane deca provodila umotana ćebadima, da nisu imali šta da pojedu, pa se dešavalo i da se onesveste od gladi, da su tokom zime kada zamrznu cevi ostajali bez vode i da nisu imali čak ni poljski WC.

Zato je neshvatljivo šta je sve danas prolazilo kroz glavu i majke i mališana koji su pogledom šarali po novom domu i pokušavali da daju odgovore na naša brojna pitanja. Izgleda da je potrebno dosta vremena da se sve slegne, ali se u vazduhu vijori i pitanje šta dalje. U Blic fondaciji, koja je pokrenula humanitarnu akciju, kažu nam da se ovde ne završava pomoć porodici iz Žitkovca.

Porodica Petrović
Jelena Drakulović Petrović sa mališanima; foto: M. Mitrović/ RAS Srbija 

‒ Ova porodica je trenutno na socijalnoj pomoći što znači da se lokalna samouprava i socijalna služba brinu o njima. Oni sada imaju i baštu koju će moći da obrađuju, takođe hvala Bogu svi su zdravi i spremni za rad, na nama je da napravimo još neke korake kako bismo mogli da ih zaposlimo i da zaista žive od svog rada – kaže nam Jelena Drakulović Petrović, direktorka Blic fondacije i Ringier Axel Springer Srbija

Javnost u Srbiji posebno je osetljiva na porodice sa malom decom koje žive na rubu egzistencije. To se potvrdilo i u ovom slučaju pošto je kuća završena za nepuna tri meseca, kažu nam u Fondaciji.

‒ Kao neko ko se poslednjih šest godina bavi humantiranim radom mogu da kažem da je naša javnost vrlo osetljiva, pre svega, prema deci koja zaista žive na minimumu svog detinjstva, tako da putem SMS poruka prikupljamo zaista velika sredstva. Pozivima se odazivaju i razne firme, u ovom slučaju Forma Ideale koja nas skoro uvek prati u humanitarnim akcijama. Generalno javnost je osetljiva prema, ovakvim, slučajevima ljudi kojima prosto karte nisu najbolje podeljene i koji možda nisu imali dovoljno sreće u životu – dodaje direktorka Blic fondacije. 

Nikola Ruzicic - Forma Ideale
Nikola Ružičić; foto: S. Živković

Kompanija Forma Ideale donirala je nameštaj za dve dečje sobe, rekao nam je Nikola Ružičić PR menadžer kompanije, koji je prisustvovao useljenju porodice.

‒ U prethodnih pet godina ovo je dvadeseta zajednička aktivnost Forma Ideale i Blic fondacije, a ovo je prva koju smo realizovali u opštini Aleksinac – kaže nam Nikola. 

Inače kuća u Žitkovcu je treća koju je Blic fondacija donirala u ovoj godini. Kako navode jedna je renovirana, jedna kupljena, a ova je iz temelja sagrađena i u potpunosti opremljena.

Gašić donator 

Kuća porodice Petrović u rekordnom roku izgrađena je, kažu u Blic fondaciji, zahvaljujući donaciji Bratislava Gašića koji je danas na kratko posetio porodicu Petrović.

Porodica Petrović
Bratislav Gašić na useljenju; foto: M. Mitrović/ RAS Srbija 

‒ Za 11 godina koliko je Bratislav Gašić u politici o čemu dosad nikad nije govorio, ovo je 13 kuća koju je poklonio, a svake godine obnovi i jednu crkvu – kažu u Fondaciji. 

‒ Drago mi je da učestvujem u ovoj akciji Blic fondacije, najpre zbog mališana čiji osmesi nemaju cenu, ali i zbog Jelene Drakulović Petrović koja se veoma trudila da obezbedi pristojan život najugroženijoj deci u Srbiji. Ovo je četvrta koju smo zajedničkim trudom i zalaganjem poklonili najugroženijima: od Loznice, preko Sokobanje, Užica i evo sada Žitkovca i nastavljamo dalje – rekao je Bratislav Gašić.

Naslovna fotografija: M. Mitrović/ RAS Srbija

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 1 =