Kosovo

Pomoć građanima za povratak na Kosovo i Metohiju

Interno raseljenim licima koja žive na teritoriji aleksinačke opštine danas su u sali skupštine opštine predstavljena dva projekta „Povratak kao korak napred” i „Povratak korenima”.

Projekat „Povratak kao korak napred” realizuju Inicijativa za razvoj i saradnju iz Beograda, Udruženje „Proaktiv” iz Niša i Opština Vrnjačka Banja i namenjen je pružanju podrške održivom povratku na Kosovo i Metohiju.

Kosovo ‒ Ljudima koji žele da se vrate, a mi se nadamo da će se situacija poboljšati i da će biti uslova za povratak, nudimo kupovinu kompletnog nameštaja i bele tehnike za 50 porodica, transport tih i ostalih stvari iz njihovog pokućstva. Takođe, za 90 lica nudimo obuke i treninge za otpočinjanje sopstvenog posla, a za 40 smo pripremili programe prekvalifikacije i dokvalifikacije nakon čega bi dobili pomoć u vrednosti od 2500 evra u robi koja im je potrebna za pokretanje posla. U saradnji sa Kancelarijom za KIM bićemo u poziciji da pomognemo ljudima u dobijanju kuća u naselju ‘Sunčana dolina’ koje Vlada Republike Srbije planira da izgradi u skorije vreme. Želimo da im pomognemo da i u drugim delovima Kosova dođu, ili do novih kuća ili da im se rekonstruišu njihove kuće – rekao je ovom prilikom projekt menadžer Mišo Babović uz napomenu da je projekat namenjen svim interno raseljenim licima bez obzira u kom delu Srbije danas žive kao i da im je za sve informacije na raspolaganju besplatna telefonska linija 0800/ 100 – 550. 

Kosovo

Projekat „Povratak korenima” koji smo najavili početkom oktobra, predstavila je Snežana Živadinović iz Društva za razvoj kreativnosti iz Aleksinca.

Oba projekta finansiraju se sredstvima Evropske unije.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + nineteen =