Kosovo

Помоћ грађанима за повратак на Косово и Метохију

Интерно расељеним лицима која живе на територији алексиначке општине данас су у сали скупштине општине представљена два пројекта „Повратак као корак напред” и „Повратак коренима”.

Пројекат „Повратак као корак напред” реализују Иницијатива за развој и сарадњу из Београда, Удружење „Проактив” из Ниша и Општина Врњачка Бања и намењен је пружању подршке одрживом повратку на Косово и Метохију.

Kosovo ‒ Људима који желе да се врате, а ми се надамо да ће се ситуација побољшати и да ће бити услова за повратак, нудимо куповину комплетног намештаја и беле технике за 50 породица, транспорт тих и осталих ствари из њиховог покућства. Такође, за 90 лица нудимо обуке и тренинге за отпочињање сопственог посла, а за 40 смо припремили програме преквалификације и доквалификације након чега би добили помоћ у вредности од 2500 евра у роби која им је потребна за покретање посла. У сарадњи са Канцеларијом за КИМ бићемо у позицији да помогнемо људима у добијању кућа у насељу ‘Сунчана долина’ које Влада Републике Србије планира да изгради у скорије време. Желимо да им помогнемо да и у другим деловима Косова дођу, или до нових кућа или да им се реконструишу њихове куће – рекао је овом приликом пројект менаџер Мишо Бабовић уз напомену да је пројекат намењен свим интерно расељеним лицима без обзира у ком делу Србије данас живе као и да им је за све информације на располагању бесплатна телефонска линија 0800/ 100 – 550. 

Kosovo

Пројекат „Повратак коренима” који смо најавили почетком октобра, представила је Снежана Живадиновић из Друштва за развој креативности из Алексинца.

Оба пројекта финансирају се средствима Европске уније.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 + six =