Teatar 91

Polovina bečejskih nagrada aleksinačkim umetnicima

Dodelom nagrada i igranjem predstave u čast nagrađenih, sinoć je spuštena zavesa na 11. Festival komedije „Jovan Knežević Caca” u Novom Bečeju. Program festivala počeo je u subotu, 2. novembra, a tamošnja publika imala je priliku da vidi pet takmičarskih predstava na velikoj sceni i dve predstave za decu u prepodnevnom programu.

Pred novobečejskom publikom takmičili su se glumci iz cele Srbije. „BAG Teatar” iz Boljevaca igrao je „Kovače”, „Teatar 91” iz Aleksinca „Tetku od milion dolara”, pozorište KUD „Karadžić” iz Loznice „Zvezdanu prašinu”, dramska sekcija „Velimir Velja Sandić” iz Sivca „Vlast”, a pozorište „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi „Sumnjivo lice”. U programu za decu nastupili su trsteničko pozorište sa predstavom „Lepotica i zverka” i „Agencija za lepo ponašanje” u izvođenju „Radionice snova” iz Novog Bečeja.

Teatar 91

Stručni žiri u sastavu dr Milan Mađarev, teatrolog, Aleksandar Saša Volić, reditelj i pozorišni pedagog, i Vladeta Sudarski, novobečejski glumac bili su mišljenja da je najbolja predstava na ovogodišnjem Festivalu „Tetka od milion dolara” aleksinačkog „Teatra 91”. Branislav Nedić dobio je i nagradu za najbolju režiju na Festivalu za ovu predstavu, a Bojan Cvetković za najbolju mušku ulogu Festivala. Osim toga, glasovima publike „Tetka od milion dolara” dobila je prosečnu ocenu 9.1 i time ponela i priznanje za najbolju predstavu po mišljenju publike čime je u Aleksinac došlo četiri od ukupno osam nagrada.

−Amaterska pozorišta se teško bore da opstanu, pogotovo sa izazovima učešća na takmičarskim festivalima. Nekoliko učesnika Festivala komedije u Novom Bečeju je jedva uspelo da obezbedi sredstva za dolazak. Na drugoj strani su Gradsko pozorište ‘Teatar 91’ Aleksinac i pozorište ‘Bata Bulić’ Petrovac na Mlavi kojima to nije problem, kao ni angažovanje respektabilnih reditelja koji čak imaju kontinuitet saradnje sa njima, pa su se te predstave i izdvojile. Branislav Nedić širi dijapazon svog istraživanja komičnog u ‘Teatru 91’. Iz predstave u predstavu Nedić pomaže da glumački ansambl iz Aleksinca izrasta i da ostvaruje sve bolje rezultate − obrazložio je teatrolog dr Milan Mađarev, predsednik žirija. 

Nagrada za ostvarenu najbolju žensku ulogu pripala je Ani Pavlović članici „BAG Teatra” iz Boljevaca za ulogu Lujze u „Kovačima”. Nagrađeni su još i Dragan Sovilj za najbolju scenografiju u predstavi „Sumnjivo lice” pozorišta „Bata Bulić” iz Petrovca na Mlavi, za najbolju autorsku muziku u predstavi za decu „Lepotica i zverka” Bojan Stojčetović i Lazar Milošević, a dodeljena je i nagrada za najbolju kolektivnu igru kojom je nagrađen ansambl predstave „Sumnjivo lice”.
Početak druge decenije održavanja Festivala doneo je i promene. Umesto dosadašnjih „Cacinih lenti” nagrađenima su dodeljeni „Cacini koferi”.

− Mi smo sa ‘Cacinom lentom’ počeli tražeći način da budemo specifični, ali i da za malo para napravimo nešto što će biti interesantno, a ta lenta je, sama po sebi, bila i jedno i drugo. Jovan Knežević Caca nije imao matično pozorište već da bi širio kulturu morao je da putuje, a samim tim i da pakuje kofere. Pa je kofer nešto što asocira na putovanje − objasnio je Saša Milenković, predsednik organizacionog odbora Festivala. 

Posle svečane dodele nagrada, na novobečejsku scenu izašli su članovi „Bunjevačkog kola” iz Sombora koji su u čast nagrađenih izveli predstavu na bunjevačkom jeziku „Ča Grgina Huncutarija” prema tekstu Đure Franciškovića, a u režiji Nenada Zubovića.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 − 6 =