Teatar 91

Половина бечејских награда алексиначким уметницима

Доделом награда и играњем представе у част награђених, синоћ је спуштена завеса на 11. Фестивал комедије „Јован Кнежевић Цаца” у Новом Бечеју. Програм фестивала почео је у суботу, 2. новембра, а тамошња публика имала је прилику да види пет такмичарских представа на великој сцени и две представе за децу у преподневном програму.

Пред новобечејском публиком такмичили су се глумци из целе Србије. „БАГ Театар” из Бољеваца играо је „Коваче”, „Театар 91” из Алексинца „Тетку од милион долара”, позориште КУД „Караџић” из Лознице „Звездану прашину”, драмска секција „Велимир Веља Сандић” из Сивца „Власт”, а позориште „Бата Булић“ из Петровца на Млави „Сумњиво лице”. У програму за децу наступили су трстеничко позориште са представом „Лепотица и зверка” и „Агенција за лепо понашање” у извођењу „Радионице снова” из Новог Бечеја.

Teatar 91

Стручни жири у саставу др Милан Мађарев, театролог, Александар Саша Волић, редитељ и позоришни педагог, и Владета Сударски, новобечејски глумац били су мишљења да је најбоља представа на овогодишњем Фестивалу „Тетка од милион долара” алексиначког „Театра 91”. Бранислав Недић добио је и награду за најбољу режију на Фестивалу за ову представу, а Бојан Цветковић за најбољу мушку улогу Фестивала. Осим тога, гласовима публике „Тетка од милион долара” добила је просечну оцену 9.1 и тиме понела и признање за најбољу представу по мишљењу публике чиме је у Алексинац дошло четири од укупно осам награда.

−Аматерска позоришта се тешко боре да опстану, поготово са изазовима учешћа на такмичарским фестивалима. Неколико учесника Фестивала комедије у Новом Бечеју је једва успело да обезбеди средства за долазак. На другој страни су Градско позориште ‘Театар 91’ Алексинац и позориште ‘Бата Булић’ Петровац на Млави којима то није проблем, као ни ангажовање респектабилних редитеља који чак имају континуитет сарадње са њима, па су се те представе и издвојиле. Бранислав Недић шири дијапазон свог истраживања комичног у ‘Театру 91’. Из представе у представу Недић помаже да глумачки ансамбл из Алексинца израста и да остварује све боље резултате − образложио је театролог др Милан Мађарев, председник жирија. 

Награда за остварену најбољу женску улогу припала је Ани Павловић чланици „БАГ Театра” из Бољеваца за улогу Лујзе у „Ковачима”. Награђени су још и Драган Совиљ за најбољу сценографију у представи „Сумњиво лице” позоришта „Бата Булић” из Петровца на Млави, за најбољу ауторску музику у представи за децу „Лепотица и зверка” Бојан Стојчетовић и Лазар Милошевић, а додељена је и награда за најбољу колективну игру којом је награђен ансамбл представе „Сумњиво лице”.
Почетак друге деценије одржавања Фестивала донео је и промене. Уместо досадашњих „Цациних ленти” награђенима су додељени „Цацини кофери”.

− Ми смо са ‘Цацином лентом’ почели тражећи начин да будемо специфични, али и да за мало пара направимо нешто што ће бити интересантно, а та лента је, сама по себи, била и једно и друго. Јован Кнежевић Цаца није имао матично позориште већ да би ширио културу морао је да путује, а самим тим и да пакује кофере. Па је кофер нешто што асоцира на путовање − објаснио је Саша Миленковић, председник организационог одбора Фестивала. 

После свечане доделе награда, на новобечејску сцену изашли су чланови „Буњевачког кола” из Сомбора који су у част награђених извели представу на буњевачком језику „Ча Гргина Хунцутарија” према тексту Ђуре Францишковића, а у режији Ненада Зубовића.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + six =