Pola veka „Vožda”

Svečanom akademijom Osnovna škola „Vožd Karađorđe” je danas obeležila 50 godina postojanja i rada. Ova škola se smatra nastavljačem tradicije osnovnog školstva grada Aleksinca čiji se počeci vezuju za 1835. godinu. Nakon izmena u školskom sistemu početkom šezdesetih godina prošlog veka, Skupština opštine Aleksinac je 1968. donela Odluku o formiranju nepotpune osnovne škole „Aca Milojević” sa četvororazrednim odeljenjima koja je 1983. prerasla u potpunu osnovnu školu preuzimanjem dela nastavnog osoblja iz OŠ „Ljupče Nikolić”.

Ove dve škole su radile u istoj zgradi sve do 1996. godine kada je OŠ „Aca Milojević” premeštena u nekadašnju zgradu Učiteljske škole. Današnji naziv škola nosi od marta 2003. godine.

– Nama se ove godine poklopilo da pored velikog jubileja obeležavamo i Dan škole i školsku slavu, a razloga za slavlje imamo i zbog završetka radova na kompletnoj rekonstrukciji i adaptaciji škole u čemu su nam nesebično pomogli lokalna samouprava i Kancelarija za javna ulaganja. Dobili smo potpuno novu školu na starim temeljima a to znači da će buduće generacije učenika naše škole imati mnogo bolje uslove i da će verovatno u neko dogledno vreme postati veliki ljudi i da će služiti svom gradu i svojoj Republici – rekao je direktor škole Milan Veljković.

Svečanoj akademiji su prisustvovali i načelnik školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo kao i predsednik opštine Nenad Stanković sa saradnicima.

U programu su pored učenika, malog i velikog hora škole učestvovali i Aleksinački mešoviti hor „Šumatovac” i književnica Violeta Jović.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + fourteen =