Med

Pčelari preko 65 godina: Sa punom opremom i bez zadržavanja usput

Uvođenje vanrednog stanja povodom epidemiološke situacije koju je prouzrokovao korona virus dovelo je u nelagodan položaj pčelare starije od 65 godina. Jedna od preporuka Vlade Srbije je bila da starije osobe izbegavaju kretanje van svojih stanova i dvorišta i u slučaju da te mere ne budu poštovane postoji mogućnost stroge zabrane kretanja.

Stoga je predsednik SPOS-a dr Rodoljub Živadinović sinoć kontaktirao predsednicu Vlade Anu Brnabić i zamolio da se i u Srbiji dozvoli kretanje pčelarima starijim od 65 godina do pčelinjaka, kao što su učinile Italija i Austrija, koje su takođe uvele vanredno stanje.

Predsednica Vlade je rekla da će i Srbija dozvoliti isto što i oni, sa posebnim naglaskom na maksimalne mere opreza i poštovanje svih preporuka koje utiču na smanjenje verovatnoće zaražavanja novim virusom, koji pre svega dramatično pogađa starije stanovništvo, stoji na zvaničnom sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije uz zahvalnost na razumevanju premijerke.

Med

Stoga, SPOS preporučuje pčelarima da na pčelinjak idu sa punim oprezom, ne zadržavajući se nigde usput i ne kontaktirajući ni sa kim. Već da od kuće idu pravo na pčelinjak, tamo odrade sezonski posao, i takođe se vrate pravo kući.

Prilikom kupovine benzina, preporučuje se korišćenje bezgotovinskog načina plaćanja, a nakon plaćanja obavezna dezinfekcija ruku. Ako još neko od ukućana koristi vaše vozilo, pre upotrebe ga obavezno dezinfikujte u meri u kojoj je to moguće, naglašavaju u SPOS-u.

Budimo odgovorni i prema drugima i prema sebi, sprečimo širenje virusa! ‒ apel je koji je upućen pčelarima putem zvaničnog sajta njihove organizacije.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 + 9 =