Med

Пчелари преко 65 година: Са пуном опремом и без задржавања успут

Увођење ванредног стања поводом епидемиолошке ситуације коју је проузроковао корона вирус довело је у нелагодан положај пчеларе старије од 65 година. Једна од препорука Владе Србије је била да старије особе избегавају кретање ван својих станова и дворишта и у случају да те мере не буду поштоване постоји могућност строге забране кретања.

Стога је председник СПОС-а др Родољуб Живадиновић синоћ контактирао председницу Владе Ану Брнабић и замолио да се и у Србији дозволи кретање пчеларима старијим од 65 година до пчелињака, као што су учиниле Италија и Аустрија, које су такође увеле ванредно стање.

Председница Владе је рекла да ће и Србија дозволити исто што и они, са посебним нагласком на максималне мере опреза и поштовање свих препорука које утичу на смањење вероватноће заражавања новим вирусом, који пре свега драматично погађа старије становништво, стоји на званичном сајту Савеза пчеларских организација Србије уз захвалност на разумевању премијерке.

Med

Стога, СПОС препоручује пчеларима да на пчелињак иду са пуним опрезом, не задржавајући се нигде успут и не контактирајући ни са ким. Већ да од куће иду право на пчелињак, тамо одраде сезонски посао, и такође се врате право кући.

Приликом куповине бензина, препоручује се коришћење безготовинског начина плаћања, а након плаћања обавезна дезинфекција руку. Ако још неко од укућана користи ваше возило, пре употребе га обавезно дезинфикујте у мери у којој је то могуће, наглашавају у СПОС-у.

Будимо одговорни и према другима и према себи, спречимо ширење вируса! ‒ апел је који је упућен пчеларима путем званичног сајта њихове организације.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 4 =