Opstinsko vece - Slika 3

Opštinsko veće o rebalansu i budžetu za narednu godinu

Na današnjoj sednici Opštinskog veća razmatrano je nekoliko dokumenata koji se odnose na lokalni budžet. Većnici su usvojili rebalans budžeta za ovu godinu jer se procenjuje da će u opštinskoj kasi biti više prihoda za oko pet miliona nego što je ranije planirano. Dva miliona više od plana trebalo bi da stigne od komunalnih taksi za isticanje firme, a očekuje se nešto više novca od tekućih namenskih transfera od Republike.

Budžet opštine Aleksinac za 2019. godinu, posle ovih izmena, trebalo bi da bude oko milijardu i 580 miliona dinara. Do određenih promena došlo je kod rashodovne strane budžeta pa su za pet miliona povećani troškovi za potrošnju električne energije za uličnu rasvetu i uvećane su subvencije za 10 miliona JKP „Vodovod i kanalizacija” zbog radova na završetku rekonstrukcije Fabrike vode „Bresje”.

Opštinsko veće pozitivno se izrazilo i o izveštaju o ostvarenim prihodima i izvršenim rashodima opštinskog budžeta u prvih devet meseci ove godine. U ovom izveštajnom periodu prihodi u opštinskoj kasi su približno 893 miliona dinara ili nešto više od 68 odsto od godišnjeg plana. Ako se uzme u obzir da su u ovogodišnjem budžetu i preneta sredstva iz ranijeg perioda od 267 i po miliona dinara onda je ukupno prihodovano oko milion i 160 hiljada dinara ili skoro 74 odsto godišnjeg plana.

U istom periodu iz budžeta je potrošeno oko 868 miliona i 200 hiljada dinara odnosno nešto više od 55 odsto godišnjeg plana. Kao razlog manjeg trošenja budžetskog novca navodi se da je za većinu planiranih investicija izvođenje radova u toku, a plaćanje će se obaviti nakon okončanja pojedinih radova.

Članovi Veća podržali su i odluku budžeta za 2020. godinu u kojoj je planiran ukupan prihod svih izvora od oko milijardu i 446 miliona dinara, što je manje za nešto više od jedan odsto u odnosu na ovu godinu. Većnici su dali zeleno svetlo i kadrovskom planu opštine Aleksinac za narednu godinu, kojim se predviđa da na neodređeno vreme bude zaposleno 124 radnika, od toga 110 službenika, 14 nameštenika, a u tu kvotu ulazi i predsednik opštine, kao i njegov zamenik, predsednik skupštine opštine i jedan član opštinskog veća. Osim zaposlenih na neodređeno vreme zbog povećanja obima posla planirano je angažovanje i pet radnika na određeno vreme. Plan u ovom delu ne predviđa zapošljavanje novih radnika. U kadrovskom planu je i Pravobranilaštvo opštine Aleksinac u kome su trenutno postavljena tri lica i jedan službenik. U pravobranilaštvu je za sledeću godinu planirano zapošljavanje i jednog pripravnika, pa je tako ostavljena mogućnost da umesto četiri bude angažovano pet radnika.

Većnici su izglasali i odluke o pristupanju izradi strategija: Održivog razvoja opštine Aleksinac za period 2020-2027, Izradi lokalnog akcionog plana za mlade za period 2020-2025 i Izradi lokalnog akcionog plana zapošljavanja Opštine Aleksinac za 2020. godinu. Doneta je i odluka o obrazovanju Saveta za zdravlje opštine Aleksinac na čijem čelu će biti Slobodanka Jovanović, direktorka filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Aleksincu.

Veće je prihvatilo i predlog o smanjenju lokalnih ekonomskih taksi za male i mikro privredne subjekte koji se bave trgovinom nafte i derivata, pa će umesto ranijih dažbina od deset prosečnih zarada oni ubuduće plaćati namet od dve prosečne zarade. Kako je rečeno, ovakvom odlukom bi se poboljšao položaj privrednika koji ovu delatnost obavljaju na selu.

Opstinsko vece - Slika 1

O ovim tačkama konačnu reč daće odbornici na sledećem skupštinskom zasedanju.

Članovi Opštinskog veća su usvojili izveštaj JKP „Vodovod i kanalizacija” o poslovanju u prvih devet meseci u kojem stoji da je ovo preduzeće pozitivno poslovalo sa dobitom od preko dva miliona dinara. U istom periodu „Vodovod” je ostvario prihode za 3% manje od planiranih, ali je i za 20% imao manje rashoda od plana.

Veće je donelo odluku o obrazovanju radne grupe za izradu lokalnog akcionog plana za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja za period od 2020. do 2022. godine na čijem čelu će biti Dragoslav Nenadović, član Opštinskog veća zadužen za romska pitanja.

Na ovoj sednici veća odlučivalo se samo po dva rešenja o vansudskom poravnanju sa građanima koji su doživeli ujed pasa lutalica. Jedna stanovnica sela Grabovo u opštini Ražanj i meštanin Gredetina dobili su po 33 hiljade dinara.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × one =