Opštinski budžet: Prihodi blizu plana, rashodi kasne

Većnici Opštinskog veća Opštine Aleksinac su na današnjoj sednici usvojili Izveštaj o prihodima i rashodima u opštinskom budžetu za prvih šest meseci ove godine. U prvoj polovini godine u opštinsku kasu slilo se nešto više od 47 odsto godišnje planiranih prihoda, a u istom periodu potrošeno je manje od plana, blizu 36 odsto. Kako je obrazloženo, u drugoj polovini se očekuju veći prihodi, kao i rashodi, pa će i realizacija planiranog budžeta biti još povoljnija. Kada je u pitanju rashodovna strana u toku je izvođenje više planiranih investicija, a plaćanje će se obaviti nakon završenih radova, pa je očekivano i veće trošenje budžetskih para u drugom delu godine.

Interesantno je da su ostvareni prihodi od novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju na nivou godišnjeg plana, tako da će prilikom rebalansa budžeta ova stavka biti uvećana. Planirani budžet opštine Aleksinac za 2019. godinu je milijardu i 266 miliona dinara.

Opštinsko veće dalo je saglasnost i kada su u pitanju izmene i dopune Pravilnika radnih mesta u Opštinskoj upravi. Spajanjem određenih radnih mesta i ostalom racionalizacijom ova uprava umesto sadašnjih 139 ubuduće će imati 135 sistematizovanih radnih mesta. Pošto je dozvoljeno da aleksinačka lokalna samouprava u javnom sektoru ima 566 zaposlenih, ova racionalizacija omogućava da neka od ustanova dobije nove radnike. Kako se čulo najverovatnije će biti zaposlene vaspitačice, što će omogućiti formiranje novih grupa predškolaca, pošto ima i prostora i zainteresovanih roditelja.
Zeleno svetlo opštinske vlade dobio je i Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta po kome će zakupcima biti ponuđeno 750 hektara državnog zemljišta u 800 parcela.

Na današnjoj sednici razmatrani su i izveštaji o poslovanju javnih preduzeća u prvoj polovini godine. Iako planirane aktivnosti nisu u potpunosti ostvarene, poslovanje ovih privrednih subjekata je pozitivno. U „Komunalnim uslugama” planirani prihodi su ostvareni sa 85 odsto, ali su i rashodi svega 68 odsto od plana. Ovo komunalno preduzeće već godinama se ne subvencioniše iz budžeta. Prihodi u „Vodovodu i kanalizaciji” su za 16 odsto manji od planiranih, a rashodi za 14 odsto. U Preduzeću za puteve i stambeno komunalnu delatnost opštine Aleksinac prihodovano je nešto više od 80 odsto planiranih sredstava, a potrošeno je nešto više od 73 odsto.

Što se tiče vansudskih poravnanja zbog ujeda pasa lutalica ovog puta je bio samo jedan zahtev. Sugrađanki iz Aleksinca na ime odštete biće isplaćeno 23 hiljade dinara.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three − two =