Општински буџет: Приходи близу плана, расходи касне

Већници Општинског већа Општине Алексинац су на данашњој седници усвојили Извештај о приходима и расходима у општинском буџету за првих шест месеци ове године. У првој половини године у општинску касу слило се нешто више од 47 одсто годишње планираних прихода, а у истом периоду потрошено је мање од плана, близу 36 одсто. Како је образложено, у другој половини се очекују већи приходи, као и расходи, па ће и реализација планираног буџета бити још повољнија. Када је у питању расходовна страна у току је извођење више планираних инвестиција, а плаћање ће се обавити након завршених радова, па је очекивано и веће трошење буџетских пара у другом делу године.

Интересантно је да су остварени приходи од новчаних казни за прекршаје у саобраћају на нивоу годишњег плана, тако да ће приликом ребаланса буџета ова ставка бити увећана. Планирани буџет општине Алексинац за 2019. годину је милијарду и 266 милиона динара.

Општинско веће дало је сагласност и када су у питању измене и допуне Правилника радних места у Општинској управи. Спајањем одређених радних места и осталом рационализацијом ова управа уместо садашњих 139 убудуће ће имати 135 систематизованих радних места. Пошто је дозвољено да алексиначка локална самоуправа у јавном сектору има 566 запослених, ова рационализација омогућава да нека од установа добије нове раднике. Како се чуло највероватније ће бити запослене васпитачице, што ће омогућити формирање нових група предшколаца, пошто има и простора и заинтересованих родитеља.
Зелено светло општинске владе добио је и Програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта по коме ће закупцима бити понуђено 750 хектара државног земљишта у 800 парцела.

На данашњој седници разматрани су и извештаји о пословању јавних предузећа у првој половини године. Иако планиране активности нису у потпуности остварене, пословање ових привредних субјеката је позитивно. У „Комуналним услугама” планирани приходи су остварени са 85 одсто, али су и расходи свега 68 одсто од плана. Ово комунално предузеће већ годинама се не субвенционише из буџета. Приходи у „Водоводу и канализацији” су за 16 одсто мањи од планираних, а расходи за 14 одсто. У Предузећу за путеве и стамбено комуналну делатност општине Алексинац приходовано је нешто више од 80 одсто планираних средстава, а потрошено је нешто више од 73 одсто.

Што се тиче вансудских поравнања због уједа паса луталица овог пута је био само један захтев. Суграђанки из Алексинца на име одштете биће исплаћено 23 хиљаде динара.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − 10 =