Opština Aleksinac i EU unapređuju GIS

Aleksinac je među 34 lokalne samouprave koje kroz 19 projekata podržava svojim sredstvima Evropska unija radi unapređenja geografsko informacionog sistema. Promocija ovih projekata održana je u Nišu uz prisustvo šefa delegacije EU u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija.

Od ovih 19 projekata, vrednih više od dva miliona evra, osam se sprovodi u partnerstvu dve ili više uprava. Jedan od njih je i Razvoj GIS-a u gradu Kruševcu i opštini Aleksinac koga realizuju ove lokalne uprave vrednog oko 104 hiljade evra. Sastanku u Nišu prisustvovao je i Dalibor Marković, načelnik Odeljenja za privredu u Opštinskoj upravi Aleksinac koji kaže da je realizacija ovog projekta nastavak saradnje sa programom EU PRO.

‒ Ciljevi jesu da unapredimo naš postojeći geografski informacioni sistem GIS koji opština Aleksinac poseduje već godinama unazad, ali hoćemo da novu infrastrukturnu mrežu snimimo i ubacimo kao podlogu, kako bi javna preduzeća i svi građani, korisnici GIS portala mogli da dobiju bliže informacije. Ovoga puta ćemo snimiti vodovodnu i kanalizacionu mrežu, javnu rasvetu i autobuska stajališta na teritoriji grada Kruševca i opštine Aleksinac. Verovatno nećemo uspeti da snimimo celokupnu infrastrukturnu mrežu, ali ćemo dobar deo mreže pokriti i ubaciti kao podlogu u GIS portal. Takođe se radi na osavremenjavanju softvera koji koristi ova aplikacija ‒ kaže Marković uz napomenu da svi korisnici interneta mogu na portalu GIS Aleksinac da otvore aplikaciju i vide podatke koji ih interesuju, ali da će možda u nekom momentu biti onemogućen pristup aplikaciji zbog radova na njoj.

Kao dobru saradnju opštine Aleksinac i EU PRO-a, naš sagovornik navodi i činjenicu da je na početku ove godine realizovan projekat izgradnje nadstrešnice na Zelenoj pijaci koja i sada funkcioniše u jednom novom rekonstruisanom obliku.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 5 =