Publika

On je napisao „Noćas mi srce pati”: Aleksinčani se večeras sećaju svog pevača

Jednu od najvećih pesama narodne muzike „Noćas mi srce pati” napisao je mladić koji je u to vreme imao osamnaest godina. Po jednoj priči pesma je nastala nakon kavge koju je mladić preživeo u kafani kada su ga pevačica Zilha Barjaktarević, kasnije Silvana Armenulić i njen suprug primili kod sebe, a on im se zahvalio pesmom. Po drugoj priči, pevačica je mladića zatekla u leskovačkom parku nakon neuspele audicije za pevače, smrznutog i bez para, pa ga je povela kući i angažovala u svom orkestru. Ove dve priče vezuje zajednički podatak. Mladić se zvao Toma Zdravković.

U njegovom rodnom Aleksincu večeras će se održati, treći po redu, koncert sećanja na jednog od najtalentovanijih pevača narodne muzike.

‒ I ove godine pokušaćemo da se prisetimo dobre muzike Tome Zdravkovića na jedan drugačiji način. Naša ideja je da se njegove pesme ne prenose u originalnom formatu, već ih obično pevaju rok, džez muzičari i oni koji su u drugim muzičkim žanrovima – kaže Miloš Paović, urednik programa CKU. 

Na muzičkoj akademiji „Sećanje na Tomu Zdravkovića” koja će početi u 20 sati, u programu će učestvovati Jelena Tomašević, grupe Apsolutno romantično i Godfathers, kao i duet violina-klavir koji čine Ljubica Simonović Veličković i Bojan Mladenović.

Sanja Pavlović
Večeras i sećanje na profesorku Sanju Pavlović

‒ Mi smo ove godine izgubili saradnicu Sanju Pavlović, koja je bila deo dueta Golden Lejdis i koja je sa nama učestvovala u stvaranju koncerta Sećanje na Tomu Zdravkovića. Ovo je prilika da se i nje setimo – kaže Paović. 

Rezervacije za večerašnji koncert važe do 19 sati, dodaju u Centru za kulturu i umetnost.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 3 =