Komemoracija

Održana komemoracija Grujici Veljkoviću: Oproštaj uz suze i govor lokalnih čelnika

Povodom iznenadne i prerane smrti Grujice Veljkovića, predsednika Skupštine opštine Aleksinac i lidera istoimenog Narodnog pokreta u Aleksincu, danas je u velikoj sali Doma kulture održana komemoracija. Skupu su prisustvovali članovi porodice, rođaci, prijatelji, politički saradnici, predstavnici kulturnog i društvenog života u opštini, saradnici iz lokalne samouprave i deo radnika Opštinske uprave.

Prisutnima su se obratili Maja Radoman Cvetićanin, direktorka Centra za kulturu i umetnost, Nenad Stanković predsednik opštine Aleksinac, Čedomir Rakić, zamenik predsednika opštine i Dragan Jovanović, predsednik Festivalskog odbora PIP-a.

Komemoracija

Stanković: Nedostajaće i meni puno 

Stanković je istakao da je u raznim periodima bio Grujičin saradnik, kao i protivnik, ali da je u jedno sigurno, da je neko sa njim teško mogao da bude politički neprijatelj. Osvrćući se na osmogodišnju saradnju, čelni čovek opštine rekao je da pokojnog Grujice ima mnogo u onome što je dobro rađeno poslednjih godina u lokalnoj samoupravi. Po njegovim rečima, Grujica je kao saradnik bio težak pregovarač, ali i čovek koji je držao reč o onome što je dogovoreno.

KomemoracijaU komemorativnom govoru Stanković se prisetio i ličnog odnosa koji je imao sa Veljkovićem.

̶  Ne znam zašto, ali taj čovek me je strašno mnogo inspirisao na šalu i na duhovitost. On je imao duha, umeo je i da vraća, umeo je da se šali i na svoj i na tuđ račun, a umeo je i da prima šalu. Neke od tih anegdota između nas dvojice će se verovatno pamtiti ili će to pamtiti oni koji su se družili sa nama. 

Prvi čovek opštine podelio je sa prisutnima i sećanje na njihov zadnji susret.

̶  Zadnji put smo se videli dan pre njegove prerane smrti. Ušao je po svom običaju u moju kancelariju, kao promaja, počeo da šeta po kancelariji, a ja mu u prisustvu načelnika uprave kažem: ‘Grujo, bre, nemoj da šetaš, dižeš mi nervozu, sedi i skrasi zadnjicu na stolicu’, a on u svom maniru, sa onim njegovim specifičnim pogledom kaže: ‘Šta, ti nisi nosilac liste?’, ja kažem, ‘Nisam’. ‘Pa šta si?’. ‘Podnosilac’. ‘Pa šta ti je to’? ‘Pa podnosim te bre, Grujo, osam godina’. I to je zadnja šala između njega i mene, nasmejali smo se svi i on je izašao. Nedostajaće i vama, nedostajaće i meni puno. 

Jovanović: Posvetio je život ovoj sredini 

KomemoracijaIznenadnu smrt Grujice Veljkovića emotivno i teško doživeo je i njegov bliski saradnik i prijatelj Dragan Jovanović. „Bio je čovek koji je imao veliko srce i dušu”, naveo je u svom izlaganju Jovanović, dodajući da je Veljković umeo da izađe u susret ljudima, građanima, da ih sasluša, da da predlog, rešenje, bavio se kulturom, sportom i imao je razumevanja za širi društveni interes i društvenu zajednicu.

̶ Osetio sam jednu ljudsku, bratsku i društvenu potrebu da kažem nešto o Grujici. Ne o Grujici funkcioneru, ne o Grujici političaru, već o Grujici čoveku, jednom od nas, Aleksinčaninu koji je posvetio svoji život ovoj sredini, ovoj lokalnoj zajednici. Umeo je da živi, voleo je život, umeo je da poštuje ljude, da uvažava ljude, često i na svoju štetu, ali jednostavno takav je Grujica bio. U svim poljima je pružao maksimum, otišao je prerano i sve nas zatekao. 

Rakić se od Veljkovića oprostio uz suze 

KomemoracijaRakić je neskrivajući emocije i vidno potresen, rekao da su do pre neki dan on i Grijica sedeli zajedno, pričali o tekućim problemima, kao i mnogo puta pre toga, ali i o budućim izazovima koji su ih očekivali. Po njegovim rečima, nisu pripadali istoj političkoj opciji, ali su ih udružili politika i uverenje da njihovim sugrađanima može biti bolje.

̶  Najviše je voleo da sarađuje sa kreativnim ljudima i umetnicima. Za hor ‘Šumatovac’ je imao veliko razumevanje i pronalazio je vremena i snage za podršku u njihovom radu. Bio je jedan od najvećih zagovornika pokretanja Festivala prvoizvedenih predstava, a onda uporni i istrajni borac za njegov opstanak. Kao istrajni borac doprinosio je i očuvanju prijateljskih odnosa sa našim pobratimskim opštinama iz Grčke, Bugarske i Slovenije. 

Grujica Veljković biće sahranjen danas na Novom groblju u Aleksincu u 13 časova.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eight − five =