Tolerancija

Obeležavanje Međunarodnog dana tolerancije i u Aleksincu

Crveni krst Aleksinac u okviru svoje socijalne delatnosti veliki značaj pridaje razvoju tolerancije među ljudima, posebno među mlađom populacijom. Upravo zbog toga, u saradnji sa Centrom za socijalni rad opštine Aleksinac, na Međunarodni dan tolerancije 19. novembar, za učenike Aleksinačke gimnazije organizuje prikazivanje filma Crvenog krsta i predavanje psihologa Bratislave Stojković.

− Predavanje i prikazivanje filma ‘Ne gazite tuđe snove’ ima za cilj smanjenje nasilja među mladima kroz promovisanje tolerancije, nenasilnog ponašanja i rešavanja sukoba mirnim putem. Nakon Aleksinačke gimnazije u planu nam je da ovakva predavanja održimo i u ostalim srednjim školama u Aleksincu − rekla je Jelena Ružić, stručni saradnik u aleksinačkom Crvenom krstu. 

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je 1996. godine pozvala zemlje članice da ustanove Dan tolerancije u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije, koja je potpisana 16. novembra 1995. godine. Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, forma izražavanja i način da budemo ljudi. Tolerancija podrazumeva volju i sposobnost da se prihvati i dopusti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uverenju, ili o verskim, rasnim ili polnim razlikama.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 − 12 =