Tolerancija

Обележавање Међународног дана толеранције и у Алексинцу

Црвени крст Алексинац у оквиру своје социјалне делатности велики значај придаје развоју толеранције међу људима, посебно међу млађом популацијом. Управо због тога, у сарадњи са Центром за социјални рад општине Алексинац, на Међународни дан толеранције 19. новембар, за ученике Алексиначке гимназије организује приказивање филма Црвеног крста и предавање психолога Братиславе Стојковић.

− Предавање и приказивање филма ‘Не газите туђе снове’ има за циљ смањење насиља међу младима кроз промовисање толеранције, ненасилног понашања и решавања сукоба мирним путем. Након Алексиначке гимназије у плану нам је да оваква предавања одржимо и у осталим средњим школама у Алексинцу − рекла је Јелена Ружић, стручни сарадник у алексиначком Црвеном крсту. 

Генерална Скупштина Уједињених нација је 1996. године позвала земље чланице да установе Дан толеранције у складу с Декларацијом о принципима толеранције, која је потписана 16. новембра 1995. године. Толеранција је поштовање, прихватање и уважавање богатства различитости у светским културама, форма изражавања и начин да будемо људи. Толеранција подразумева вољу и способност да се прихвати и допусти различитост, било да се ради о разликама у политичком уверењу, или о верским, расним или полним разликама.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × five =