Ni Nišlije ni Aleksinčani ne znaju dovoljno o Apelima

U Art galeriji Centra za kulturu i umetnost sinoć je održano predavanje o porodici čuvenog industrijalca, Austrijanca Jovana Apela, koji jedavne 1865. godine u našem gradu podigao najpre prvu pivaru, a potom na Aleksinačkom Rudniku i prvi ugljenokop u ovom delu Srbije.

Predavač je bio istoričar iz Niša Slavoljub Stanković Tale, koji je na osnovu dugogodišnjih istraživanja porodice Apel objavio više naučnih radova. Stanković je naglasio veliki značaj ove porodice za razvoj aleksinačke i srpske privrede, ali i činjenicu da se o članovima porodice još uvek nedovoljno zna.

̶ Do sada sam objavio tri rada o Apelima  ̶  kaže u razgovoru za naš portal Slavoljub Stanković Tale.  ̶  Prvi je bio za jedan zbornik još 2008. godine, a posebno vredan rad po svima merilima je bio onaj koji sam upravo obavio povodom 500 godina od pomena imena Aleksinca. To je bio skup od trećeg septembra 2016. godine i moram da pohvalim kolege iz Aleksinca. Bio je to kvalitetan skup sa tri učesnika iz Rusije, tu je bilo i četvoro, petoro kolega koji su poreklom Aleksinčani a žive u Beogradu i okupili smo se još nas desetak koji smo radili neke ličnosti. Ja sam do sada istraživao porodicu Apel, ali da kažem da sam radio delimično i porodicu Knez Milojkovića, pošto su, nažalost, i oni prilično zapostavljeni i nisu ozbiljnije obrađeni. Za Srpski biografski rečnik Matice srpske obradio sam dve ličnosti iz porodice Kneza Milojkovića. Apel je svakako najznačajnija industrijska porodica na jugu Srbije, pa bi trebalo da u Aleksincu i Nišu, ne ponešto, nego da mnogo više znamo o toj porodici  ̶  navodi naš sagovornik.

Ovom prilikom Stanković je istakao da priprema naučni rad za Moskovski univerzitet, a tema je angažovanje porodice Apel u oblasti sporta.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seven − four =