Izborna kutija

Nastavak izbornih radnji, uvid u biračke spiskove i rokovi

Opštinska izborna komisija je na jučerašnjoj sednici donela Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za odbornike u Skupštini opštine Aleksinac, koji su raspisani 4. marta ove godine. Ova odluka je objavljena u Službenom listu opštine Aleksinac. Lokalni izbori, kao i oni za narodne poslanike, biće održani 21. juna. Zbog epidemije korona virusa i vanrednog stanja bile su prekinute sve aktivnosti u vezi sa predstojećim izjašnjavanjem građana o političkom poverenju političkih opcija čiji će se predstavnici naći na izbornim listama.

Prema određenom rokovniku, izborne liste se podnose najkasnije 15 dana pre održavanja izbora, odnosno do 5. juna do ponoći. Promene u biračkom spisku su moguće uz pomoć dva državna organa. Zahtevom Opštinskoj upravi za donošenje rešenja o upisu u birački spisak i o promenama u njemu, do zaključivanja biračkog spiska, odnosno 15 dana pre izbornog dana, najkasnije do 5. juna do ponoći. Nakon ovog datuma, promene u biračkom spisku su moguće samo uz rešenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i to u vremenu od zaključivanja biračkih spiskova do 72 časa pre izbora, odnosno od 6. do 17. juna do ponoći.

Od danas su ponovo istaknuta obaveštenja na zgradi Opštine i u mesnim kancelarija o mogućnosti provere biračkog spiska. Oni koji imaju nedoumice oko svog biračkog statusa to mogu da provere u kancelariji broj 12 koja se nalazi u zgradi Opštinske uprave. Pre prekida izbornih radnji prijavljene su i potvrđene dve izborne liste. U nadmetanju za poverenje građana, kada su u pitanju odbornička mesta u Skupštini opštine Aleksinac, pod rednim brojem jedan naći će se koaliciona izborna lista naprednjaka („Aleksandar Vučić – Za našu decu”), a pod dva koalicija koju predvode aleksinački socijalisti („Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija – Dragan Marković Palma”).

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 + four =