Naredne nedelje Aleksinac prestonica dečje književnosti

Aleksinac će od 23. do 25. aprila biti domaćin Književnih susreta „Gordana Brajović”, koji će se ove godine održati 22. put u znak sećanja na pesnikinju za decu i novinarku poreklom iz Subotinca. „Dan svevidećih naočari”, „Dan ptica naših prozora” i „Dan šume, ptice, zore…” su nazivi festivalskih dana tokom kojih je najavljen raznovrstan program, pre svega, namenjen deci i mladima.

Prvi dan manifestacije „Dan svevidećih naočari” svečano će biti otvoren u 16 sati podizanjem zastave festivala uz horsku pratnju „Malih vokala”, dečjeg hora Centra za kulturu i umetnost. Nakon toga glavnom ulicom prošetaće maskirani predškolaci i polaznici gradskih igraonica, a zatim će se na platou Doma kulture pod nazivom „Poslušajmo čudne priče, čudne zgode” održati koncert Baneta Rosića. Za utorak je najavljena i tribina na temu „Odgovornost odraslih u književnosti za decu i mlade”. Marina B.

‒ Ta tribina će biti održana u prostorijama Doma kulture, tačnije u Domu omladine. Učestvovaće nekoliko dečjih pisaca i govoriće o toj temi koja možda do sada nije bila tako prisutna na tribinama ovog tipa, ali je svakako zanimljiva i vredi je čuti – kaže Marina Biorac, stručni saradnik u Centru za kulturu i umetnost. 

Drugog dana manifestacije održaće se takozvani pesnički karavan, kada će pesnici za decu posetiti predškolce i učenike seoskih škola. Istog dana u sali Doma omladine održaće se književno veče za učenike gradskih škola.

‒ Pesnici će posetiti nekolicinu sela u kojima do sada nisu bili. Radi se o Vukanji, Kulini, Vrćenovici, Loćiki, Tešici. Zatim jedna grupa pesnika će posetiti osnovne škole u selu Kraljevu, Vakupu, dečiji vrtić ‘Lane’, zatim Krupac, Draževac i Katun. Dakle tri grupe pesnika će posetiti osnovne škole u tim selima i govoriće odlomke iz svojih književnih dela – kaže Biorac. 

Osman
Osman Ahmed, voditelj programa 

Četvrtak, 25. april, završni je dan ove trodnevne manifestacije u čast Gordane Brajović, a otpočeće posetom njenom rodnom Subotincu. „Pod Gordaninom trešnjom”, odnosno u Osnovnoj školi „Sveti Sava”, predstaviće se nagrađeni učenici i biće promovisan zbornik nagrađenih učeničkih radova. Svečana dodela nagrada i priznanja ovogodišnjem laureatu Radetu Tanasijeviću, učenicima i školama održaće se u sali Doma kulture u Aleksincu. Voditelj programa biće Osman Ahmed, glumac, koji je mlađim generacijama poznat i po ulozi u RTS-ovoj emisiji „Plava ptica”. U čast nagrađenih premijerno će biti izvedena predstava „Poleteću” prošlogodišnjeg laureata Vesne Ćorović Butrić, novinarke i urednika na Radio Beogradu 1. U ovom komadu igraju polaznici Studija glume Centra za kulturu i umetnost.

Književni susreti
Foto iz arhive: Dodela nagrada na Književnim susretima 2018. 

Domaćin 22. Književnih susreta „Gordana Brajović” je Osnovna škola „Vuk Karadžić” iz Žitkovca. Ovu manifestaciju, koju organizuje aleksinački Centar za kulturu i umetnost, finansijski su podržali Opština Aleksinac i Ministarstvo kulture i informisanja.


PROGRAM 

Utorak, 23. april 2019.
DAN SVEVIDEĆIH NAOČARA

16:00 Dobro došli u Zemlju čudnih stvari! 
Svečano otvaranje Festivala – Dečji hor CKU „Mali vokali”
Plato Doma kulture Aleksinac

16:15 Prošetajmo Sat što trči! 
Maskenbal predškolaca PU„Lane” i polaznika gradskih igraonica
Plato Doma kulture Aleksinac i ulica Knjaza Miloša

16:30 Poslušajmo čudne priče, čudne zgode! 
Koncert za decu – Bane Rosić
Plato Doma kulture Aleksinac

19:00 „Čudna kuća, čudne stvari – svevideće naočari”
Tribina „Odgovornost odraslih u književnosti za decu i mlade”
Sala Doma omladine – Dom kulture Aleksinac

Sreda, 24. april 2019.
DAN PTICA NAŠIH PROZORA

9:00-13:00 Pesnici u potrazi
Pesnički karavan, poseta Gordaninih pisaca deci vrtića „Lane” i učenicima seoskih škola

17:00 Moj prozor sanja pticu
Književno veče, predstavljanje Gordaninih pesnika učenicima gradskih škola
Sala Doma omladine – Dom kulture Aleksinac

Četvrtak, 25. april 2019.
DAN ŠUME, PTICE, ZORE…

10:00-11:30 Pod Gordaninom trešnjom 
Predstavljanje Zbornika nagrađenih radova
OŠ „Sveti Sava” Subotinac

12:00 Seti se dogovora! 
Svečana dodela nagrada i priznanja laureatu, učenicima i školama,
voditelj Osman Ahmed

12:20 Poleteću! 
U čast nagrađenih – premijera predstave „Poleteću” Vesne Ćorović Butrić po motivima Gordaninog stvaralaštva, u izvođenju polaznika Studija glume CKU

Književni susret

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 1 =