biciklista

Najviše se strada noću, u sumraku i svitanju

Analize Agencije za bezbednost saobrćaja ukazuju da u toku dana postoje periodi u kojima se češće dešavaju saobrćajne nesreće i da je u tim saobrćajnim tragedijama dominatan uticaj alkohola. Po tim istraživanjima, veći broj saobrćajnih nezgoda sa poginulim učesnicima dogodi se prilikom noćnih uslova odvijanja saobrćaja. Skoro trećina saobrćajnih nezgoda sa teškim telesnim povredama dogodi se u uslovima smanjene vidljivost, odnosno u periodu kada noć traje duže nego dan. Osim otežanih uslova noćne vožnje, važno je ukazati i na sumrak, period posle zalaska sunca i noći, i svitanje, deo dana između noći i izlaska sunca, kao periode karakteristične za nastanak saobraćajnih nezgoda zbog vidljivosti.

Pored vidljivosti, jedan od dominatnih uticajnih faktora koji se javlja u saobraćaju u noćnim uslovima jeste alkohol. Oko 80 odsto saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima u kojima je evidentiran alkohol kod učesnika dogodio se u periodu od 17 časova do sedam časova ujutru

Imajući u vidu ove konstatacije Agencija za bezbednost saobraćaja u okviru nacionalne kampanje „UM na DRUM” pokrenula je noćnu aktivnost za mlade, od 15 do 30 godina, bicikliste i pešake sa ciljem promena stavova, zaštite i unapređenje bezbednosti navedenih kategorija učesnika u saobraćaju. Agencija i promoteri realizovaće više noćnih edukacija u 10 lokalnih samouprava na mestima gde se okupljaju mladi, pešaci i biciklisti. Jedna od izabranih opština je i Aleksinac, a planiran je dolazak edukacionog tima za 24. decembar od 17 sati.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × 4 =